Nadja Tiller (1929 - 2023)


Nadja Tiller, rakouská divadelní a filmová herečka se narodila 16. 3. 1929 ve Vídni. Stala se rakouským a německým, potažmo po boku Sophie Loren, Giny Lollobrigidy, nebo Brigitte Bardot, dalším evropským sexy symbolem 50 tých a 60 tých let. Nadja Tiller je dcerou drážďanského herce Antona Tillera, matka Erika byla operní pěvkyně. Absolvovala ve Vídni základní školu a odmala studovala angličtinu. Od roku 1945 navštěvovala Max Reinhardtovy semináře a současně do roku 1949 studovala na hudební a dramatické akademii. Ve stejném roce se stala také členkou souboru divadla ve Vídni. Příležitostně pracovala pro módní agenturu. Nadja jednoznačně vyhrála soutěž Miss Rakousko, a to se ukázalo jakousi jízdenkou do světa filmu a Hollywoodu. Před tím debutovala ve filmu POHÁDKA O ŠTĚSTÍ, a krátce nato v komedii KLEINER SCHWINDEL AM WOLFGANGSEE.

Z mnoha rolí je známa i u nás. Spolupracovala s režiserem Rolfem Thiele v úspěšné SIE, DIE BARRINGS, LULU. Nadja Tiller zaznamenala mezinárodní průlom rolí prostitutky Nitrilbittové ve snímku z roku 1958 DAS MÄDCHEN ROSEMARIE – DÍVKA ROSEMARIE (režie Rolf Thiele). Tento kriminální film založený na obrovském politickém skandálu, byl natočen podle skutečné události. Rok 1963 - SCHLOß GRIPSHOLM – ZÁMEK GRIPSHOLM. Nadja Tiller hrála ve více jak 70-ti filmech, a mimo to spolupracovala s divadlem a televizí.

Dne 5.2.1956 se Nadja Tiller provdala za svého hereckého kolegu Waltera Gillera a byli nazváni párem snů. Mají spolu dceru Nataschu, narozenou v roce 1959 a syna Jana Claudia, narozeného v roce 1964. V roce 2005 obdrželi společnou cenu Bambi za "celoživotní přínos". Rok 2006 a Nadja hraje v IM TESSIN – TV seriál, TICINO z TV seriálů - HOLIDAY DOKTOR, 2007 - LIEBLING, WIR HABEN GEERBT! MILACKU DĚDILI JSME, TV- komedie, a v roce 2008 - UND EWIG SCHWEIGEN DIE MÄNNER – TV film - A NAVŽDY NĚMÍ MUŽI. Od března 2008 žijí manželé Nadja Tiller a Walther Giller v prominentním domově pro seniory v krásném okolí Augustinua v Hamburku.


16.3.1929
Vídeň, Wien, Rakousko
21.2.2023
Hamburg, Německo
Nadja Tiller csfd

DinosaurierEs liegt mir auf der ZungeJen na lásce záležíUnd ewig schweigen die MännerIch heirate meine FrauLiebling, wir haben geerbt!Lauras WunschzettelLiebe wie am ersten TagNabosoJantarový talismanDer zweite FrühlingEin Albtraum von 3 1/2 KiloDas WeibernestNávrat do minulostiHolstein LoversNächte mit JoanChampagner und KamillenteeLianePaktenUnvergeßliches Wochenende... auf Mallorca, EinDer Sommer des SamuraiZierpflanze, DieEr-Götz-lichesSternensommerLiebling, ich lass' mich scheiden!... in allen LebenslagenOpatrovnice dětíIl baco da setaL'etrusco uccide ancoraLe moineDas sexte ProgrammLe leonesseDie FeuerzangenbowleEngel, die ihre Flügel verbrennenO Happy DayOhrfeigenBlonde Köder für den MörderHotel RoyalWaterlooL'estateLady HamiltonováCome imparai ad amare le donneDýmkyMáky jsou také květyRvačka v PanaměDas LiebeskarussellPleins feux sur StanislasTonio KrögerDas große LiebesspielMorálka 63Nesnadná láskaZámek GripsholmLa Chambre ardenteLuluČerná duše...und wer küsst mich?An einem Freitag um halb zwölfL'Affaire Nina B.Die Botschafterin


Aktualizace osobnostního profilu Nadja Tiller: 30.10. 2023 13:22