Vera-Ellen (1921 - 1981)


Vera-Ellen Rohe byla americká tanečnice a herečka. Jejím otcem byla Martin F. Rohe, opravář a prodejce klavírů, a matkou byla Alma C. Westmeier. V mládí měla zdravotní potíže, a proto začala v 10 letech tančit. Navštěvovala Hessler Studio of Dancing. Ve 13 letech zvítězila v soutěži Major Bowes Amateur Hour a vydala se na profesionální dráhu.

Ve filmu často účinkovala s Dannym Kayem (Zázračný muž, Chlapec z Brooklynu, Bílé Vánoce), ale hrála i s Fredem Astairem, Genem Kellym, Bingem Crosbym, Cesarem Romerem, Mickeyem Rooneyem, Harpem, Chicem a Grouchem Marxovými, Davidem Nivenem či Tony Martinem. Její filmová kariéra trvala 12 let a skončila v roce 1957 filmem Let's Be Happy.

Od poloviny 50. let často vystupovala i v různých televizních programech a varietních show (The Colgate Comedy Hour, Kraft Music Hall, The Dinah Shore Chevy Show, The Dinah Shore Show). Její poslední televizní vystoupení jako tanečnice a zpěvačky bylo 14. 2. 1959 v The Dinah Shore Show. S úspěchem účinkovala v roce 1955 také v taneční show v Las Vegas. Konec její filmové, televizní i taneční kariéry byl spojen nejen s ústupem muzikálů, ale také s jejími zdravotními obtížemi (artritida).

Vera-Ellen byla dvakrát vdaná. Poprvé se vdala v roce 1941 za Roberta Hightowera. S tím se seznámila při společné práci na Broadwayi. Rozvedli se v roce 1946. Podruhé se vdala v roce 1954 za Victora Rothschilda. I toto manželství skončilo v roce 1963 rozvodem. Z tohoto manželsví se v roce 1963 narodilo její jediné dítě, a to dcera Victorie Ellen. Ta ale bohužel zemřela ve třech měsících na syndrom náhlého úmrtí kojenců. Po této tragické události se úplně stáhla z veřejného života.


16.2.1921
Norwood, Ohio, USA
30.8.1981
Los Angeles, California, USA
Vera-Ellen csfd

Let's Be HappyBílé VánoceBig LeaguerCall Me MadamKráska z New YorkuHappy Go LovelyTři slovíčkaVe měst슝astni v lásceWords and MusicCarnival in Costa RicaChlapec z BrooklynuThree Little Girls in BlueZázračný mužChristmas Unwrapped: The History of ChristmasSome of the BestAmerican Film Institute Salute to Fred Astaire, TheThe 28th Annual Academy AwardsA Star Is Born World Premiere24th Annual Academy Awards


Aktualizace osobnostního profilu Vera-Ellen: 25.2. 2024 03:12