George Takei 87 let


Americký filmový, divadelní a televizní herec se narodil 20. dubna 1937 ve městě Los Angeles. Jeho dětství je spojeno s nehezkými vzpomínkami na válku. Po japonském útoku na Pearl Harbor potkal jeho rodinu podobný osud jako mnoho japonců žijících v Americe: spolu s rodiči byl coby malý kluk uvězněn do Internačního tábora.

Své první finance vydělával dabingem japonských filmů pro americké publikum. Díky tomu ho společnost MGM obsadila do jednoho filmu z období války. Brzy následovaly další role, věnoval se rovněž divadlu. Jeho nejslavnější televizní role je postava kormidelníka Sulu v kultovním seriálu STAR TREK (1966). Počátkem sedmdesátých let zase začal s politikou, opět mu o málo uniklo zvolení do rady města Los Angeles. Přes deset let působil jako člen správní rady Kalifornské dopravní společnosti, kde se podílel na projektaci podzemní dráhy.

V osmdesátých letech hrál člena posádky Enterprise také v sérii filmů, které měly obrovský úspěch. V roce 1986 získal svou hvězdu na Hollywoodském chodníku slávy. Vydal i autobiografickou knihu a pravidelně se účastní srazů fanoušků Star Treku. V soukromí rád závodně běhá, účastnil se již několika maratónů. Byl po něm dokonce pojmenován asteroid.

Od konce osmdesátých let žije společně se svým partnerem a manažerem Bradem Altmanem. V říjnu 2005 šokoval všechny fanoušky, když se v rozhovoru pro jeden časopis přiznal k homosexualitě. V září 2008 uzavřeli oba partneři sňatek, jako jeden z prvních párů po přijetí zákona povolujícího homosexuální partnerství. George Takei se kromě herectví věnuje divadlu. Působí v několika organizacích hájících práva homosexuálů a také Japonců žijících v Americe.


20.4.1937
Los Angeles, California, USA
George Takei csfd

Patsy Lee & The Keepers of the 5 KingdomsPaws of Fury: The Legend of HankAliens Stole My BodyYamasong: March of the HollowsKubo a kouzelný mečVincentův světJez se mnouKunta 3DPtačí úletStrange FrameAmerické létoMoje krásná učitelkaScooby-Doo a samurajův mečThe Red CanvasNinja CheerleadersVelký Buck HowardZohan: Krycí jméno KadeřníkFinishing the GamePovstání strojůLegenda o Mulan 2Pacient č. 1411. září 2001: Čas krizeNoon Blue ApplesOB-1Spotlight on TrekSpotlight on George TakeiBatman Beyond: The MovieWho Gets the House?Bug BusterLegenda o MulanMagic Pearl, TheVšechno zlé je pro něco dobréOblivion 2: BacklashKissinger and NixonChongbalJeungbalOblivionNa vlastní pěstStar Trek VI: Neobjevená zeměKrvavá přísahaNávrat od řeky KwaiStar Trek V: Nejzazší hraniceStar Trek IV: Cesta domůStar Trek III: Pátrání po SpockoviStar Trek II: Khanův hněvStar Trek: FilmHave I Got a Christmas for YouYear of the DragonJosie's CastleWhich Way to the Front?Zelené baretyThe Big MouthAn American DreamMurderers' RowWalk Don't RunMorituriRed Line 7000PT 109A Majority of OneHell to Eternity


Aktualizace osobnostního profilu George Takei: 4.3. 2024 20:23