Karel Pech (1917 - 2006)


Herec, scénárista, režisér, moderátor, spisovatel a také pedagog Karel Pech (vlastním jménem Antonín) pocházel z Prahy, kde také vyrůstal a odbyl si tu i středoškolská studia. Po maturitě začal studovat Anglický ústav, ale protože jej lákalo divadlo, studia přerušil a v roce 1937 začal vystupovat v Okružním divadle v Praze. Další tři sezóny pak účinkoval v Divadle Jiřího Wolkera (1937-1940). Na počátku okupace z Prahy odešel a v letech 1940-1941 hrál v Městském divadle v Kladně. Svůj návrat do Prahy pak spojil s prací pro rozhlas, kde působil v letech 1941-1943, souběžně ale pohostinsky hrál na několika scénách, například v Uranii, v Nezávislém divadle nebo v Divadle na Vinohradech. Pak z Prahy znovu odešel a sezónu 1943-1944 strávil v Beskydském divadle v Hranicích. Po válce byl krátce členem divadelního Studia Jindřicha Honzla (1945-1946).

V roce 1969 opustil Karel Pech svůj pracovní úvazek v Národním divadle a stal se redaktorem Československé televize, s níž ostatně spolupracoval od jejích počátků. Připomeňme si nyní ještě Pechovu sporadickou práci pro film. Po svém nástupu do Národního divadla se poprvé objevil jako bezejmenný hrdina ve válečém dramatu NĚMÁ BARIKÁDA (1949), později hrál inspektora manéže ve filmu CIRKUS JEDE (1960), naposledy participoval opět bezejmennou úlohou v povídkovém filmu černých komediálních historek ZLOČIN V ŠANTÁNU (1965). Mezitím si zahrál také v několika televizních inscenacích.

Kromě divadla a práce pro rozhlas byla důležitá činnost Karla Pecha v oboru filmových dokumentů a televizní publicistiky. Počátkem padesátých let začínal jako protagonista, případně mluvčí krátkých filmů z výrobního procesu, později se soustředil na cestopisné filmy, k nimž často namluvil komentář. Ještě během padesátých let takto spolupracoval na několika filmech natočených cestovateli Hanzelkou a Zikmundem, v Československé televizi později jako režisér realizoval pořady o Japonsku (osmnáctidílný seriál TAJEMSTVÍ ZEMĚ NIPPON). Zatímco v šedesátých letech Karel Pech sympatizoval s obrodným demokratizačním procesem, jeho práce v období normalizace naopak nesla výraznou stopu komunistické propagandy. Z tohoto typu pořadů lze uvést cestopisný seriál KUFŘÍK (1974, realizovaný ve spolupráci s hercem Zdeňkem Buchvaldkem), který značně zkresleným způsobem podával obraz Evropy za železnou oponou. Kromě cestopisných dokumentů, více či méně kvalitních, natočil Karel Pech řadu publicistických pořadů a cyklů z různých oborů lidské činnosti. Jako moderátor a komentátor četných pořadů je podle některých pramenů Karel Pech také autorem letitého a slavného sloganu „Chcete-li nám někdy psát, tři jedničky padesát“ (poštovní směrovací číslo 111 50 patřilo několik desetiletí Československé televizi).

V roce 1979 odešel Karel Pech z televize do penze, nadále se ale ještě uplatňoval jako pedagog – vyučoval na FAMU a také na fakultě žurnalistiky Univerzity Karlovy. V roce 1997 byl za své zásluhy v televizní publicistice přes některé diskutabilní počiny uveden do Dvorany slávy v anketě Týtý. Karel Pech zemřel v Praze 14. února 2006 ve věku 88 let.


18.5.1917
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko
14.2.2006
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Karel Pech csfd

Byla jednou jedna budoucnost: Podivná reportáž z přítomnosti 1965Jejich denDokonalý zločinNoc na KarlštejněPoslední dnyNěmá barikádaŽivot s televizíSny a skutečnost Hanzelky a ZikmundaKufříkTajemství země NipponTajemství výchovyTajemství řečiDreyfusova aféraMoje přítelkyně ŠimakoOdnes’ to všechno čas?Cirkus jede!Jak ten čas utíká...Zvířata z celého světaBýčí zápasyZa poklady zeměAfrika II. – Od rovníku ke Stolové hořeAfričtí trpaslíciLovci lebekZ Argentiny do MexikaZrození sopkyAfrika I. – Z Maroka na KilimandžároZa tučňáky, lvouny a velrybamiMechanisace dolůMotory - naše chloubaMěření a měřidla v technické praxiZkouška vyspělostiZákladní způsoby zděníCizopasníciLidé a párkyZrcadloAnalfabetiTajemná ZuzanaTančila Anna Slezáková polku?MášenkaPravé švýcarskéZáběr 197Nakonec ti nikdo nepomůžeVražda v ulici de LourcineMedvědTajemství nezvířatHugo Haas v PrazeAlbum aneb Dotazník pro Karla PechaHudební občasník – Jak vznikl tento pořad?Kocour v botách


Aktualizace osobnostního profilu Karel Pech: 30.10. 2023 19:37