Miloš Patočka (1925 - 1966)


Miloš Patočka se narodil 21. září 1925 v Uherském Hradišti. Ještě za svých studijních let vystupoval v Hradišti v amatérské scéně Vykřičník. Odešel do Prahy, kde absolvoval DAMU (1950). Následně našel angažmá ve Slezském divadle v Opavě (1950 – 1953) a v oblastním divadle v Hradci Králové (později Divadla Vítězného února; 1953 – 1965). V Hradci Králové se stal jedním z nejdůležitějších členů komediálního repertoáru, ale pro nemoc byl nucen odejít do předčasného důchodu v roce 1965.

Diváci mohli poprvé Patočku zaregistrovat jako svážeče Láďu Jiráčka v propagační komedii Vladimíra Čecha ŠTIKA V RYBNÍCE (1951), kterážto propagovala nové metody ve stavebnictví, zejména zdění ve tříčlenném kolektivu. Dělníci však tento „novátorský objev“ ještě vylepší...

Nadále se v 50. a 60. letech stal ztělesňovatelem malinkých, epizodních, ale u diváků oblíbených postav. Hrál například trhovce v Radokově muzikále DIVOTVORNÝ KLOBOUK (1952), zpívajícího traktoristu v hudební komedii HUDBA Z MARSU (1955) Elmara Klose a Jána Kadára, bohémského důstojníka na večírku u feldkuráta Otto Katze (Miloš Kopecký) ve Steklého komedii DOBRÝ VOJÁK ŠVEJK (1956), ve druhém díle tohoto snímku s názvem POSLUŠNĚ HLÁSÍM (1957) sehrál poručíka táborské nádražní kontroly, herce Tondu Nováka v Balíkově dramatu ZKOUŠKA POKRAČUJE (1959), Vilíma Sajíce v komedii U NÁS V MECHOVĚ (1960) Vladimíra Síse, mladého dělníka v Čechově historickém dramatu POCHODNĚ (1960), vdovce Antonína Budila v příběhu LIDÉ JAKO TY (1960) Pavla Blumenfelda, agitátora kováře Hromajse v Jasného komedii PROCESÍ K PANENCE (1961), staršího opilce (spolu se Stanislavem Zindulkou) v příběhu LETOS V ZÁŘÍ (1963) Františka Daniela, topiče ve Skalského dramatu ČERNÁ DYNASTIE (1962) a školníka v grotesce ZA PĚT MINUT SEDM (1964) Pavla Hobla, který byl jeho jedinou významnější a větší rolí v českém filmu.

Spolu s Jiřím Štuchalem byl protagonistou (Patočka jako včelař a Štuchal jako imitátor a konferenciér) dotáček ve střihovém snímku KRÁL KOMIKŮ (1963). Snímek má velmi prostý příběh, kde je vylíčen konferenciér (Jiří Štuchal), který je obětí své práce: ve svých představách všude vidí svůj vzor – Vlastu Buriana. Zbaví se těchto halucinací na vytoužené dovolené, nebo mu je připomene včelař představovaný právě Milošem Patočkou? Ve střihových ukázkách jsou použity archivní záběry z oblíbených starých snímků C. A K. POLNÍ MARŠÁLEK, LELÍČEK VE SLUŽBÁCH SHERLOCKA HOLEMESE, FUNEBRÁK, POBOČNÍK JEHO VÝSOSTI, U SNĚDENÉHO KRÁMU, HRDINNÝ KAPITÁN KORKORÁN, HRDINA JEDNÉ NOCI, TŘI VEJCE DO SKLA, U POKLADNY STÁL..., BARON PRÁŠIL, PŘEDNOSTA STANICE a PROVDÁM SVOU ŽENU. Ze čtyř střihových snímků o Burianovi byl KRÁL KOMIKŮ tím nejúspěšnějším (zejména v divácké návštěvnosti).


21.9.1925
Uherské Hradiště, Československo
8.7.1966
Hradec Králové, Československo
Miloš Patočka csfd

Úplně vyřízený chlapZa pět minut sedmLetos v záříČerná dynastieProcesí k panenceLidé jako tyPochodněU nás v Mechově105% alibiZkouška pokračujePoslušně hlásímDobrý voják ŠvejkHudba z MarsuDivotvorný kloboukŠtika v rybníceKrál komiků


Aktualizace osobnostního profilu Miloš Patočka: 22.4. 2024 08:30