Viola Zinková (1925 - 2017)


Viola Zinková se narodila v Praze 15.6.1925 do rodiny pražského knihkupce, nakladatele a antikváře Karla Zinka. Její otec, velký obdivovatel hereckého umění vytvářel již od mala cit k tomuto kumštu ve své dceři. Herecky se vzdělávala na dramatickém oddělení Pražské konzervatoře, kterou dokončila v roce 1946. Poté pokračovala čtyři semestry na divadelní škole.

V letech 1955-1959 se stává členkou pražského divadla D34, poté přechází do svobodného povolání a intenzivně pracuje s rozhlasem na inscenacích dramatických her. V roce 1960 se vrací na prkna nově vzniklého divadla E.F.Buriana, aby ve zdejším souboru setrvala až do odchodu do penze v roce 1988.

Před kamerou debutovala jako studentka postavou dcery obchodníka Krofty ve Weissově dramatu DRAVCI (1948). Menší, či větší role pak ve filmu a televizi ztvárňovala až do roku 1989. Hynek Bočan jí pak v roce 1997 svěřil roli babičky v seriálu ZDIVOČELÁ ZEMĚ a Jiří Chlumský jí obsadil do role venkovanky ve filmu STŮJ, NEBO SE NETREFÍM (1998).

Hlas Violy Zinkové se však nejvíce uplatnil v rozhlase, kde vytvořila mnoho krásných rolí z klasického českého i světového repertoáru. Za celoživotní mistrovství v dabingu získala Cenu Františka Filipovského (2001).


15.6.1925
Praha, Československo
18.10.2017
Viola Zinková csfd

Den dobrých skutkůStůj, nebo se netrefím!Jakub a ModřínkaKulihrášek a zakletá princeznaNarcisový důmVojtěch, řečený sirotekSkandál v MilforduLetní pohádkaPoločas štěstíČertův švagrHodina před ránemPřezůvky ŠtěstěnyJak Jaromil ke štěstí přišelUbohý pan KufaltO chudém královstvíčkuOstrov stříbrných volavekRomance pro devět dlouhých letKrálovna Černá růžeValerie a týden divůPodivný výslechPrincezna LadaTrapasyJak se zbavit HelenkyTři sestryČintamani & podvodníkHlídač dynamituNeomylní: Smrt Garrily MorkovkinaNeomylní: Trestanec JakovChvíle rozhodnutíTerezaDařbuján a PandrholaKruhMordová roklePět z milionuStačí mlčetKrvavá svatbaSlavíkDr.Honzíkova cestaMordová roklePan JohanesŠkorpionŠťastnou cestuDaleká cestaDravci3 plus 1 s Miroslavem DonutilemMísto nahořeNemocnice na kraji města po dvaceti letechZdivočelá zeměÚzemí bílých králůTři sporyPříběhy cvrčka a štěňátkaKamarádi


Aktualizace osobnostního profilu Viola Zinková: 2.11. 2023 15:38