Gianfranco Clerici 85 let


Gianfranco Clerici je italský scenárista a příležitostný herec. Svou kariéru začal psaním žánrových filmů, jako jsou špionážní thrillery (EuroSpy) nebo spaghetti westerny. Dále se věnoval psaní giallo (Muka neviňátek, Rozparovač z New Yorku – oboje režíroval Lucio Fulci) a poliziotteschi (Una magnum Special per Tony Saitta, Napoli spara!) filmů.

Za Clericiho nejvýznamnější dílo je považován scénář k filmu Kanibalové (také režíroval Ruggero Deodato), který vznikl ještě před La casa sperduta nel parco. Film byl tak neskutečně kontroverzní, a tak byli Clerici, Deodato, producenti a zástupce distribuční společnosti zatčeni kvůli obscénnosti. Deset dní po promítání byl film zabaven. Deodato byl obviněn z vraždy. Když se ukázalo, že tato obvinění byla nepravdivé, všichni obžalovaní byli potrestáni a po odsouzení za obscénnost dostali čtyřměsíční pozastavený trest.

Po osmi letech, v roce 1988, zase spolupracoval s Deodatem na sci-fi giallu Z rovnováhy. To bylo naposled, co Clerici spolupracoval s Deodatem. Psaní scénářů se věnoval do roku 2002. Jenže tyto filmy dostaly velmi negativní ohlasy. Následně toho o jeho životě už moc nevíme. Gianfranco Clerici je považován za jednoho z nejvýznamnějších italských hororových scenáristů.


16.3.1939
Itálie
Gianfranco Clerici csfd

Ostrov okouzleníNávrat do minulostiLaura non c'èVýkupnéPoslední zápasŽena ve stínuCobra Mission 2Scandalo segretoIncontri in case privateZ rovnováhyLe foto di GioiaNávrat divokých husSensiJulie na přáníMiami GolemTex a pán temnotShark: Rosso nell'oceanoSmrtící sponaI camionistiPierino colpisce ancoraRozparovač z New YorkuPierino contro tuttiKanibalovéLa casa sperduta nel parcoZ pekla k vítězstvíEmanuelle - perché violenza alle donne?Napoli spara!Poslední kanibalovéSvastica nel ventre, LaItalia a mano armataPodvodníci a milovníciRoma l'altra faccia della violenzaSafari ExpresUna magnum Special per Tony SaittaCorruzione al palazzo di giustizia5 donne per l'assassinoAntikristDva misionářiInnocenza e turbamentoPolicie obviňuje, zákon osvobozujeLa CalandriaMuka neviňátekA cuore freddoMotýl s křídly od krveFormula 1 - Nell'Inferno del Grand PrixLe calde notti di PoppeaTarzana, sesso selvaggioViaje al vacíoCorpo caldo per l'inferno, UnFiglio di Aquila Nera, IlSamoa, regina della giunglaAssalto al tesoro di statoMilione di dollari per sette assassini, UnZorro il ribelleSíla intrikIncantesimoLa moglie nella corniceMrazivé napětíSindibád a kalif z Bagdádu


Aktualizace osobnostního profilu Gianfranco Clerici: 15.4. 2024 00:49