Eric Idle 81 let


Pokud by měl být Eric Idle ve svém žvotě s něčím nespokojený, tak asi s tím, že jeho životní příběh bude stěží adaptován do životopisného filmu. Malý Eric se sice musel vyrovnat s dospíváním v neúplné rodině (otec, člen Royal Air Force zemřel dva roky po synově narození), dál už se ale žádných osudových dramat nedočkáme. Za Idlem nezůstává strhující strhující životní příběh á la Johnny Cash, ale "pouze" mnoho hodin dobré zábavy ve formě filmů, knih a písniček.

Parodie, rozvíjení absurdních situací, rychle se střídající gagy, metoda volného propojování krátkých úderných skečů přinesla skupině rychlou popularitu, a to i přesto, že osobitý humor se často dostal do míst, kde se většinové publikum nepohybuje příliš jistě - ne každý se zasměje skeči s názvem Mimoúrovňová křižovatka na dálnici M2 budovaná postavami z Miltonova Ztraceného ráje. Právě tento typ humoru, který vyžadoval od diváka nejen smysl pro humor, ale i jistou úroveň vzdělání a přehledu, přispěl k vytvoření nádechu výlučnosti a lehce kultovního odéru - ten ostatně trvá dodnes.

Pythoni psali svoje skeče v týmech Cleese/Chapman, Jones/Palin, Gilliiam byl víceméně soliter - stejně tak Idle. Jeho skeče byly často monologem (dialogem), postaveném na slovních hříčkách, jeho hraní často velmi expresivní. Významný byl Idlův hudební přínos, postaral se prakticky o všechny stěžejní hudební čísla, nejslavnější z nich (Always Look On the Bright Side of Life) zná skoro každý, ostatně s oblibou si ji pískali i vojáci v bitvě o Falklandy a běžela také v závěrečných titulcích oscarového filmu Lepší už to nebude.

Pythoni napsali v letech 1969 - 1974 pro BBC čtyři serie skečů, které se zařadily mezi klasiku televizní zábavy 20. století, v podobném duchu pokračovali i ve svých filmech (nejúspěšnější z nich MONTY PYTHON AND HOLY GRAIL, THE LIFE OF BRIAN). Idlův vklad byl důležitý obzvlášť u flmu The Life of Brian - nebyl to jen prvotní nápad a přátelství s Georgem Harrisonem, který dofinancoval čtyřmilionový rozpočet filmu, ale také poslední scéna filmu - záběr na Idla, visícího na kříží a zpívajíciho již zmíněnou píseň Always Look - patří k těm, která se nezapomíná.


29.3.1943
South Shields, Hrabství Tyne a Wear, England, Velká Británie
Eric Idle csfd

The Entire UniverseVšechno, co chcešMonty Python živě (převážně)What About Dick?DelgoShrek TřetíLouskáček a Myší králZakletá EllaBláznivá vánoční dovolená bratrance EdiehoDetektivové z HollywooduEric Idle: Exploits Monty PythonHledání zbloudilé dušePinocchioThe Rutles 2: Can't Buy Me LunchMonty Python Live102 dalmatinůI Don't Believe It! The One Foot in the Grave StoryTop Ten Comedy RecordsDrsňák DudleyHercules: Zero to HeroSouth Park: Peklo na ZemiKouzelný meč - Cesta na CamelotRudolfTajemství N.I.M.H. 2Jak dobýt Hollywood...Žabákova dobrodružstvíCasperRozhádaní dědicovéMáma a táta zachrání světNěco tomu chybíJeptišky na útěkuTo je ale teplo!Cesta kolem světa za 80 dníJak prorazit v reklaměParrot Sketch Not Included: Twenty Years of Monty PythonDobrodružství Barona PrášilaMikado, TheTransformers: The MovieBláznivá dovolená v EvropěMonty Pythonův smysl životaŽlutovousŽivot BrianaThe RutlesMonty Python a Svatý GrálSide by SideA teď něco úplně jinéhoEuroshow 71Alice in WonderlandSimpsonoviMyšmaš KabaretMickey Mouse WorksPřestávka


Aktualizace osobnostního profilu Eric Idle: 29.3. 2024 03:22