Paul Verhoeven (1901 - 1975)


Německý herec, divadelní a filmový režisér Paul Verhoeven se narodil 23. června 1901 v Unně (nedaleko Dortmundu) do velice skromných poměrů početné rodiny. Měl třináct sourozenců. Od mládí ho lákalo divadlo a tak po první světové válce již sbíral herecké zkušenosti v mnichovském divadle a jako režisér pak postupně působil na divadelních scénách všech větších německých měst. Své dlouholeté režisérské zkušenosti začal koncem 30. let uplatňovat také ve filmu, kde debutoval filmovým přepisem Straussovy operety NETOPÝR s Lídou Baarovou a Hansem Söhnkerem v hlavních rolích. Zároveň se začal prosazovat i jako filmový herec a nezanedbával přitom své působení na berlínských a po válce i na mnichovských scénách.

Paul Verhoeven byl dvakrát ženatý. Se svou první ženou, herečkou Doris Kiesowou měl tři děti. V roce 1931 se jim narodila dcera Liv, která se stala herečkou a byla první ženou herce Maria Adorfa. V roce 1938 se narodil syn Michael, který se věnuje filmové režii a v roce 1941 se narodila dcera Monika. Druhou ženou byla herečka Edith Schultze-Westrum se kterou měl syna Thomase. Paul Verhoeven zemřel 22. března 1975 v Mnichově, přímo na jevišti, při tryzně za herečku Theresu Giehseovou.


23.6.1901
Unna, Westfalen, Německá říše
22.3.1975
Mnichov, München (Stadt), Bayern, Západní Německo
Paul Verhoeven csfd

Verdacht gegen Barry CroftDer Hitler/Ludendorff-Prozeß - Szenen aus einem Hochverratsprozeß in einer Republik ohne RepublikanerHitler-Ludendorff Prozeß, DerGottes zweite GarniturPanamaskandal, DerDer Fall Jeanne d'ArcFall Mata Hari, DerVor Nachbarn wird gewarntZweierlei MaßGeliebt in RomKleider machen LeuteMamselle NitoucheBedaure, falsch verbundenIhr schönster TagPeter PanSeit Adam und EvaDie Sache mit dem RingDas Lied der TaubeDer FehltrittDer JugendrichterGrosse Wut des Philip Holz, DieNachtasylDie letzte StationDie selige Edwina BlackDr. med. Hiob PraetoriusDie Abenteuer des braven Soldaten SchwejkDie FeeJede Nacht in einem anderen BettVon allen geliebt...wie einst Lili MarleenDie goldene BrückeIch weiß, wofür ich lebeRoman einer SiebzehnjährigenEwiger WalzerHoheit lassen bittenŽena dneškaHochzeit auf ReisenPraterherzenVergiß die Liebe nichtDas kann jedem passierenEin ganz großes KindDie Schuld des Dr. HommaEva im FrackHeidelberger RomanzeChladné srdceDieser Mann gehört mirDu bist nicht alleinDas KonzertDas kleine HofkonzertFilharmonieEin glücklicher MenschDer Fall RainerDie Nacht in VenedigVelký stínAus erster EheGold in New FriscoHudba a láskaSalonwagen E 417Der Tag nach der ScheidungMia moglie si diverte


Aktualizace osobnostního profilu Paul Verhoeven: 3.4. 2024 23:15