Lupe Velez (1908 - 1944)


Lupe Velez se narodila 18. července 1908 v San Luis de Potosi v Mexiku, jako Maria Guadalupe Villalobos Vélez. Ve třinácti letech byla poslaná do texaského kláštera. Těžkosti však dosedly na její rodinu v rodném Gaudelupe a Lupe se vrátila domů, aby ji mohla finančně podporovat. Pracovala jako prodavačka v obchodním domě za čtyři dolary týdně. Každou týdenní výplatu odevzdávala matce, ale vždy si nechala něco málo pro sebe, aby si mohla zaplatit taneční kurz. Myslela si, že by se svým vzhledem mohla dosáhnout něčeho víc, než jen být prodavačkou. V roce 1924 odstartovala svou kariéru na malých mexických podiích a ihned ohromila publikum svou přirozenou krásou a nevšedním talentem.

Diváci ji v těchto filmech plných bláznivého dobrodružství milovali, přesto byla spíše známější pro své bouřlivé milostné vztahy. Provdala se za jednoho ze svých milenců, Johnnyho Weissmullera (proslavil se rolí Tarzana), ale svazek trval pouhých pět let a byl plný svárů. Měla také jeden malý románek s Gary Cooperem, ale nedopadlo to příliš šťastně. Gary Cooper se s ní prostě nechtěl oženit.

Po roce 1943 začala její popularita uvadat. Vrátila se do Mexika pokusit se o restart své kariéry. Za roli ve filmu NANA (1944) měla v Mexiku hned ty nejlepší ohlasy. Díky tomuto úspěchu se vrátila do USA. Zničená závislostí na alkoholu a drogách a unavená dalším bouřlivým vztahem, tentokrát s hercem Haraldem Mareschem, se kterým navíc čekala dítě, spáchala dne 13. prosince 1944 sebevraždu. Lupe Velez spolykala léky zvané Seconal. Bylo ji teprve 36 let.


18.7.1908
San Luis Potosi, Mexiko
13.12.1944
Beverly Hills, Los Angeles, California, USA
Lupe Velez csfd

NanáLadies' DayMexican Spitfire's Blessed EventRedhead from ManhattanMexican Spitfire Sees a GhostMexican Spitfire at SeaMexican Spitfire's ElephantHonolulu LuPlaymatesSix Lessons from Madame La ZongaThe Mexican Spitfire's BabyMexican SpitfireMexican Spitfire Out WestThe Girl from MexicoStardustZandunga, LaHigh FlyersGypsy MelodyThe Morals of MarcusHollywood PartyLaughing BoyPalookaStrictly DynamiteHot PepperMr. BroadwayHombres de mi vidaKongoThe Broken WingThe Half Naked TruthCuban Love Song, TheResurrecciónResurrectionThe Squaw ManDvou srdcí sporEast Is WestOriente es OccidenteOriente y occidenteRudé perlyDáma z dlažbyRůže z KanadySiamský tygrVolání vlkůStand and DeliverThe GauchoPerdidaBronze Screen: 100 Years of the Latino Image in American Cinema, TheDeath ScenesThe Big Parade of ComedyHollywood Without Make-UpRecordar es vivirScreen Snapshots, Series 14, No. 1Hollywood on Parade No. A-12Voice of Hollywood No. 13 (Second Series), TheHollywood Snapshots #11The Voice of Hollywood, Series 1, No. 2Sailors BewareWhat Women Did for Me


Aktualizace osobnostního profilu Lupe Velez: 14.11. 2023 00:50