Rachel Griffiths 55 let


Celým jménem Rachel Anne Griffiths se narodila 18. prosince 1968 v Newcastlu, Austrálii.Celé dětství ale prožila spolu se svojí matkou a dvěma staršími bratry v Melbourne, což se taky občas uvádí jako místo narození. V nedalekém Rusdenu vystudovala tanec a drama na Victoria College a stala se členkou Woolly Jumpers, což byla divadelní skupina hrající alternativu. Její první vystoupení se odehrálo na Mezinárodním filmovém festivalu v Melbourne, v představení BarbieGets Hip.

Do Hollywoodu poprvé nakoukla snímkem MY BEST FRIEND'S WEDDING, který následovaly filmy BLOW s Johny Deppem, NED KELLY nebo HILLARY AND JACKIE, ve kterém ji role neúspěšné hudebnice vynesla nominaci na Oscara. Největšího úspěchu a širšího zájmu o její osobu se jí dostalo ale až za roli Brendy Chenowitzové v úspěšném seriálu HBO SIX FEET UNDER (u nás Odpočívej v pokoji). Její psychopatická a nepřístupná hrdinka jí vynesla obdiv fanoušků a Zlatý glób v roce 2002 za Nejlepší herečku ve vedlejší roli.

Dalším jejím zářezem na seriálové pažbě je aktuálně seriál BROTHERS AND SISTERS a COMMANCHE MOON. Za první jmenovaný získala v roce 2007 cenu EMMY. I když se může Rachel jevit jako obyčejná řadová televizní herečka nevalné inteligence, opak je pravdou. V roce 1999 natočila krátký film TULIP, který zaznamenal velký úspěch u kritiků a vyhrál svoji kategorii na festivalech v Torontu a Palm Springs. Dalším počinem je krátký film ROUNDABOUT, který putoval festivaly v loňském roce.

V současnosti je Rachel už pět let vdaná za australského herce Andrew Taylora, s nímž má dvě děti – čtyřletého Banjo Patricka (2003) a dvouletou dcerku Adelaide Rose (2005)


18.12.1968
Melbourne, Victoria, Austrálie
Rachel Griffiths csfd

A Savage ChristmasBring Him to MeS tebou nikdyKrálova dceraNikomu to neříkejDítě z OsirisuHacksaw Ridge: Zrození hrdinyMammalPatrickVálka magazínůZachraňte pana BanksePravdivý příběh Juliana AssangeHořící mužPřekrásná KateStep UpAngelPíseň prérieAfter the DelugeNed KellyDobrodružství Toma Palečka a MalenkyDokonalá loupežHráčShowboyCo s tou Annie Mary?DoholaKokainJá, jenom jáAmong GiantsDivoch JackHilary a Jackie„Sladká“ pomstaAmyMy Son the FanaticSvatba mého nejlepšího příteleVítejte ve Woop WoopDěti revoluceJudeMít a udržet siNoc bláznůMuriel se vdáváFederální policieBali 2002TrosečniceAftertasteTotal ControlDead Lucky


Aktualizace osobnostního profilu Rachel Griffiths: 19.11. 2023 00:49