Radha Mitchell 50 let


Čím to, že na všechno australské je radost pohledět? Ať je to klokan s jeho roztomile přiblblým výrazem, ať je to opera v Sydney, ať je to malebná australská krajina, ať to jsou zdejší (ač zpravidla již ne zde hrající) herečky jako Nicole Kidman, Cate Blanchett, Rose Byrne, Miranda Otto Radha Mitchell. Právě posledně jmenovanou sice již mnozí zaregistrovali, avšak málokdo o ní ví, natožpak aby věděl, že je Australankou. Jako většina australských celebrit se narodila v Melbournu, jako menšina australských celebrit se narodila 12. listopadu 1973. S herectvím začala Radha již při studiu na střední škole. Brzy předvedla talent pro role odpovídající jejímu věku a zkušenostem, tedy pro role naivních dívek plných mladistvé energie. Svou profesionální kariéru odstartovala australskou televizní sérií SUGAR AND SPICE (1988). Následovala účast v seriálech LAW OF THE LAND (1993) nebo ve velice populárních NEIGHBOURS (1994). Rovněž hrála v divadelní inscenaci DESIRE.

Přinejmenším z finančního hlediska větší jistotou se stal mnohem komerčněji zaměřený snímek, akční sci-fi thriller s Vinem Dieselem ČERNOČERNÁ TMA (2000). Rovněž další filmy, v nichž účinkovala, byly určeny spíše mainstreamovějším divákům a rovněž v nich si zahrála po boku hereckých idolů mnoha divaček. V komorním thrilleru TELEFONNÍ BUDKA (2003) to byl Colin Farrell, v MUŽI V OHNI (2004) si jako matka Dakoty Fanning najala pro svou dceru bodyguarda Denzela Washingtona, ve stejném roce se stala manželkou autora Petera Pana v dramatu HLEDÁNÍ ZEMĚ NEZEMĚ a ačkoliv si většina z vás zapamatovala spíše Kate Winsletovou, blíže k Johnnymu Deppovi zde měla právě Mitchellová. Ta mezitím stihla napsat, zrežírovat a sebe do hlavní role snímku FOUR REASONS (2002) obsadit. Za její nejkomplexnější a nejvyzrálejší je označována dvojrole titulní hrdinky tragikomedie Woodyho Allena MELINDA A MELINDA (2005). A jak známo, Allen má na mladé a talentované herečky moc dobrý „čich“. Mitchellová vrchovatě využila příležitosti, kterou s touto rolí získala a skvěla zvládla obě Melindy - tu tragickou i tu komickou.

Nejen do povědomí hráčů počítačových her se zapsala díky SILENT HILLU (2006), kde si po Muži v ohni zopakovala roli zoufalé matky, tentokrát jí ovšem nedělali starosti mexičtí únosci dětí, nýbrž zlo původu mnohem méně zřejmého. Jako výhradně „ženský“ by nemohl Silent Hill, narozdíl od jiných hororů, fungovat s neustále vřískající, pasivní a bezbrannou obětí. Mitchellová si tudíž dala na postavě Rose obzvlášť záležet, díky čemuž dala vzniknout jedné z nejpozoruhodnějších hororových hrdinek posledních let. Mezi jejími dalšími filmy, jež byly ohlášeny, můžeme najít další horor, romantické drama i akční sci-fi, o zaškatulkování tedy rozhodně nemůže být řeč. Asi to nebudou žádné velké hity, které by bořily rekordy v tržbách, nejspíš ani filmy, které sklidí obzvlášť kladné kritiky, ale budou to filmy s Radhou. A to přeci úplně stačí, ne?


12.11.1973
Melbourne, Victoria, Austrálie
Radha Mitchell csfd

GroundedŽivot vzhůru nohamaDevil’s WorkshopGirl at the WindowModrousAsking For It2 srdceDreamkatcherRun Hide FightThe World Without YouCelesteSwinging safariChatrčPád LondýnaSacrificeTemnota přicházíLooking for GraceFugly!Ptáci a lidéBig SurEvidencePád Bílého domuUž se nebojímV očekáváníÚzemí mrazuNávrat do Silent Hill 3DPodivníThe QuickeningNáhradníciThe Waiting CityZlodějská partieZázraky se nedějíÚtěk z Huang ShiChuť láskyKrokodýl: Návrat do krvavé lagunyPoločas rozpadu Timofeje BerezinaSilent HillZamilovaní blázniHledání Země NezeměMelinda a MelindaMuž v ohniVisitors - Strach na paluběFour ReasonsSmrtící žárTelefonní budkaTen Tiny Love StoriesCizinec na útěkuDva muži a batoleVzpouraEverything Put TogetherPolibek mého andělaČernočerná tmaKickCleopatra's Second HusbandThe ChosenVrcholné uměníLáska a jiné katastrofyLast Days of the Space Age


Aktualizace osobnostního profilu Radha Mitchell: 11.3. 2024 20:34