Jean Gabin (1904 - 1976)


Narodil se jako Jean-Alexis Moncorgé 17. května 1904 a byl sedmým a posledním potomkem operetních a muzikálových zpěváků. Právě po otci převzal svůj umělecký pseudonym. Nejprve pracoval jako betonář, dělník ve slévárně a v autodílně. V roce 1923 jej však otec představil řediteli kabaretu Folies-Bergeres a tím začala jeho operetní a muzikálová kariéra. V roce 1930 tedy získal svoji první roli ve filmové operetě.

V Duvivierově válečném dramatu z roku 1936 LA BANDERA se Gabin představil v roli romantického hrdiny, v tom samém roce spolupracoval též s Duivivierem na LA BELLE EQUIPE. Tehdy také začal pracovat s dalším významným filmovým tvůrcem doby - s Jeanem Renoirem. Jejich prvním společným filmem byl LES BAS-FONDS, pak následovala Renoirova slavná protiválečná meditace LA GRANDE ILLUSION. Mezitím Gabin konečně podepsal hollywoodské smlouvy. Natáčení se blížilo, když Gabin požadoval, aby jeho partnerku představovala Marlene Dietrich. Pobouřené studio tenkrát vyplatilo jeho honorář a projekt zrušilo.

Vyhlášení války v červenci 1939 přerušilo natáčení filmu REMORQUES a Gabin rukuje k námořní pěchotě. V únoru 1941 se nakonec rozhoduje odejít do exilu, protože odmítá točit v německých filmech – a to i když ho nacisté vydírali jeho synovcem, kterého už věznili v Německu. Přes neobsazenou jižní Francii se dostal až do USA, kde podporoval spojenecký boj po boku Marlène Dietrich. Už v r. 1943 se mu to však zdá málo a po dokončení propagandistického dramatu THE IMPOSTOR se přidal pod svým rodným příjmením Moncorgé k silám generála de Gaulla. Nejdříve opět jako příslušník námořní pěchoty ve Středozemí, později jako tankista v řadách 2. tankové divize gen. Leclerca. Od ledna 1945 se jako velitel tanku účastnil bojů v Alsasku, v Royanské kapse a nakonec i dobytí Hitlerova Orlího hnízda v Berchtesgadenu. Válečné zážitky jsou hlavním důvodem, proč už Jean Gabin po válce nikdy nepřijal roli vojáka.

Po neúspěchu v Hollywoodu a podílu na protifašistickém boji ve druhé světové válce začíná znovu ve francouzském filmu. A znovu se prosadil, tentokrát rolemi v detektivkách a gangsterkách. K tradičním rolím patřil jeho seriálový komisař Maigret, další filmy zahrnují: TULÁK ARCHIMÉDES , HROM DO TOHO, PŘEDSEDA, BURZIÁNI, DVA MUŽI VE MĚSTĚ, BÍDNÍCI, VERDIKT. Následovaly role s Louisem de Funesem v GENTLEMAN Z EPSONU a TETOVANÝ. V roce 1976 si zahrál falešného biskupa v kriminální komedii SVATÝ ROK.


17.5.1904
Paříž, Île de France, Francie
15.11.1976
Neuilly-sur-Seine, Paříž, Île de France, Francie
Jean Gabin csfd

Svatý rokVerdiktDva muži ve městěPřípad DominiciZabijákKočkaČerný prapor vlaje nad pekáčemHeroinSicilský klanVe znamení býkaPašaTetovanýSlunce rošťákůRvačka v PanaměZahradník z ArgenteuilHrom do toho!MonsieurÂge ingrat, L'Komisař Maigret zuříMelodie podzemíGentleman z EpsomuOpice v ziměKrál padělatelůLe PrésidentLe Baron de l'écluseStará gardaLuční ulicePřípad komisaře MaigretaTulák ArchimedesBurziániBídníciMaigret klade pastNoc a zmatekV případě neštěstíLe Rouge est misPřípad doktora LaurentaDes gens sans importanceLe Sang à la têteNapříč PařížíVoici le temps des assassinsZločin a trestBenzin a olejFrancouzský kankánKdyž je v Paříži nocLe Port du désirNapoléonToulaví psi bez obojkůNesahejte na prachyPařížský vzduchLeur dernière nuitPanna na RýněBufereLa Vérité sur Bébé DongeOkamžik pravdyRadovánkyNoc je mým královstvímVictorMarie du port, LaÈ più facile che un cammello...Au-delà des grilles


Aktualizace osobnostního profilu Jean Gabin: 31.10. 2023 14:34