Rod Taylor (1930 - 2015)


"Myslím si, že očekávali nějakého křížence mezi Marlonem Brandem a Rockem Hudsonem. Když jsem vystoupil z letadla, brady jim viditelně poklesly. Řekl jsem si:" Dobrá, nelíbím se vám. Vytrvám!" - Rod Taylor o svém prvním kontaktu s Hollywoodem.

Podstoupil úspěšný rozhlasový konkurs a v roce 1953 už působil na dvanácti rozhlasových stanicích, v témže roce získal Rola Award za rozhlasové herectví stejně jako jednu divadelní cenu. Rola Award mu přinesla nějaké peníze, které se rozhodl investovat do cesty do Anglie, kde chtěl rozvinout svou hereckou kariéru. Avšak po účinkování v americkém v Austrálii točeném filmu LONG JOHN SILVER se rozhodl rovnou naskočit do hollywoodského kolotoče a přiletěl do Los Angeles, kde se s ním setkal agent Hal Wallis.

V USA z něj byli poněkud rozpačití, ale on se zdravě naštval a vytrval, nějakou dobu bydlel v malé místnosti poblíž Malibu a jak sám říká, musel si chytat ryby, aby měl co jíst. Do USA přijel v roce 1954 a naturalizován byl roku 1956. Jeho první dvě léta byla, co se týče herectví, velmi hubená. Dokud nedostal kontrakt od MGM, musel pokaždé dokazovat, že je jediným vhodným hercem pro danou roli. Dore Schary testoval Roda Taylora pro roli Rockyho Graziana V NĚKDO TAM NAHOŘE MĚ MÁ RÁD, kterou nakonec dostal Paul Newman, avšak Taylor si nacvičil takový brooklynský akcent, že mu Schary uvěřil, že je z New Yorku a svěřil mu roli hocha z Bronxu v THE CATERED AFFAIR. To, že Taylor je teprve 18 měsíců pryč z Austrálie se Schary dozvěděl až v půli natáčení. U MGM tak Rod získal stálý kontrakt obnášející $450 týdně a několik vedlejších rolí ve filmech jako OBR či SEPARATE TABLES.

Naplno prorazil v 60. letech, kdy získal titulní roli ve STROJI ČASU a především seriálu "HONG KONG", díky němuž byl s $3,750 za jeden díl nejlépe placeným "hodinovým" hercem.V Hitchcockových PTÁCÍCH pak ztvárnil asi svoji nejznámější hlavní postavu. Vedlejší role ve VLIVNÝCH LIDECH rozšířila jeho popularitu i do Británie a vůbec celé Evropy. Obratně se vypořádal s romantickou komedií SUNDAY IN NEW YORK komplikovanými charaktery ve filmech FATE IS THE HUNTER či 36 HOURS. Dále například zachytil houževnatou, avšak jemnou povahu básníka se srdcem revolucionáře v MLADÉM CASSIDYM.


11.1.1930
Sydney, New South Wales, Austrálie
7.1.2015
Los Angeles, California, USA
Rod Taylor csfd

Hanebný panchartiKawOsiris: Vesmírná kronikaVítejte ve Woop WoopPoint of BetrayalTelevizní lečGrass RootsPalominoMask of MurderOutlawsMarbella, un golpe de cinco estrellasMasqueradeOn the RunA Time to DieCharles & Diana: A Royal Love StoryHellinger's LawJacqueline Bouvierová KennedyováKřik nevinnýchThe Treasure SeekersGulliverovy cestyPutovní kinoBlondyOregon Trail, TheA Matter of Wife... and DeathPartizaniGli eroiStopaři smrtiTrader HornVlakoví lupičiFamily FlightPowderkegDarker Than AmberThe Man Who Had Power Over WomenZabriskie PointK čertu s hrdinyKatanga: Jednou do pekel a zpětNobody Runs ForeverChukaHotelLoď se skleněným dnem36 HoursDo Not DisturbMladý CassidyThe LiquidatorFate Is the HunterPtáciSrocení orlůSunday in New YorkVlivní lidéIl dominatore dei 7 mari101 dalmatinůRegina delle Amazzoni, LaStroj časuAsk Any GirlOddělené stolyStep Down to TerrorRaintree CountyGigantSvatební snídaněSvět bez konce


Aktualizace osobnostního profilu Rod Taylor: 2.11. 2023 12:09