Rudolf Princ (1902 - 1964)


Rudolf Princ (v uměleckém světě též uváděn jako Ruda Princ) se narodil jako Rudolf Vladimír Felix de Valois Princ 17. října 1902 ve Vodňanech. Jeho exoticky znějící původní jméno vysvětluje fakt, že jeho předci byli francouzští šlechtici. Nižší střední školu a poté taktéž učitelský ústav absolvoval v Českých Budějovicích. Zprvu se i učitelskému povolání krátce věnoval. Nakonec však zvítězila touha po hraní a stal se bez hereckého školení operetním hercem a komikem.

Po skončení okupace Princ opustil Tylovo divadlo nastoupil do Divadla Ference Futuristy v paláci Kotva (1945 – 1946), poté přešel do Divadla V + W (1946 – 1948), vrátil se do Nuslí a až do své předčasné smrti vystupoval jen v Divadle na Fidlovačce (1948 – 1964). Na divadelních prknech přešel od operetního mladokomika a až po obor starokomický. Kritikou byl oceňován zejména jeho rtuťovitý herecký projev, mimika, maska a vtipnost.

Rudolf Princ se například objevil v operetách, zpěvohrách a hudebních komediích, př. „Praha je krásná“ (David Benett), „Zbrojník Ondráš“ (Kapitán Žigo Szigetti), „Děvče z předměstí“ (Pan Hejl), „Paní Luna“ (Vilém Panáček), „Hrabě Luxemburg“ (Kníže Basil Basilovič), „Host z Paříže“ (Koltai), „Polibek Juanity“ (Wunderwood), „Přišel na večeři“, „Srdce v rákosí“, „Dobrý vítr do plachet“, „Zlatá Hvězda“, „Charlotta a loupežníci“, „Teče voda proti vodě“, „Valašská nevěsta“, „Tak žil a hrál nám Kmoch“, „Cirkus Orion“, „Děvče z předměstí“, „Lohengrin“, „Don Juan dědečkem“, „Hej, pane kapelníku“, „Vídeňská krev“ a nebo „Pařížský život“.

Jeho dcerou byla herečka, zpěvačka a manažerka Zuzana Princová (*1946). Ve filmu debutoval ještě ve 30. letech jako strážník ve Svitákově TŘETÍM ZVONĚNÍ (1938) a markýz ve filmu LUCERNA (1938) Karla Lamače a jednou během protektorátu 40. let ještě jako neodbytný strážník Kubíček v Cikánově komedii PROVDÁM SVOU ŽENU (1941).


17.10.1902
Vodňany, Rakousko-Uhersko
30.1.1964
Praha, Československo
Rudolf Princ csfd

Limonádový Joe aneb Koňská operaEinstein kontra BabinskýDva z onoho světaNeklidnou hladinouProsím, nebudit!Chléb a písněChvíle rozhodnutíFloriánJan NerudaLedové moře voláValčík pro miliónRomeo, Julie a tmaSlečna od vodyTaková láskaHlavní výhraHvězda jede na jihMorálka paní DulskéZatoulané děloFlorenc 13,30Poslušně hlásímPáté kolo u vozuHrátky s čertemHudba z MarsuPunťa a čtyřlístekVzorný kinematograf Haška JaroslavaAnna proletářkaDovolená s AndělemPan Habětín odcházíVzbouření na vsiDravciNevíte o bytě?Nikdo nic nevíPoslední mohykánVelký případProvdám svou ženuLucernaTřetí zvoněníKýč je když...O lidech okolo stoluPlatit, prosím!Něco se tu změnilo


Aktualizace osobnostního profilu Rudolf Princ: 6.11. 2023 00:50