Paul Frankeur (1905 - 1974)


Francouzský herec Paul Frankeur se k divadlu a filmu dostal až v bezmála čtyřiceti letech, pak ale dokázal zaujmout desítkami vedlejších rolí, známá je především jeho četnější spolupráce s Jeanem Gabinem. Narodil se v Paříži svobodné matce, která pracovala jako pradlena, absence otcovské autority a vyrůstání v chudinské čtvrti vyústila v Paulovo svobodomyslné cítění, které se projevilo již tím, že nedokončil školní docházku a poté vystřídal řadu zaměstnání, byl například dělníkem, řidičem i podomním prodavačem.

Během třiceti let od roku 1945 do své smrti stihl Paul Frankeur natočit kolem osmdesáti filmů, a i když hrál jen vedlejší role, dotvářel kolorit francouzské poválečné kinematografie. Připomeňme alespoň tituly, které vybočovaly z dobového průměru, jako byla Tatiho komedie JEDE, JEDE POŠTOVSKÝ PANÁČEK (Jour de fête, 1949) nebo několikerá spolupráce s André Cayattem (SPRAVEDLNOSTI JE UČINĚNO ZADOST – Justice est faite, 1950; VŠICHNI JSME VRAHOVÉ – Nous sommes tous des assasins, 1952; PŘED POTOPOU – Avant le déluge, 1954). Zajímavé příležitosti dostal i v adaptacích románů Emila Zoly (TEREZA RAQUINOVÁ – Thérèse Raquin, 1953; NANA, 1955).

S Jeanem Gabinem se Paul Frankeur setkal poprvé u filmu NESAHEJTE NA PRACHY (Touchez pas au grisbi, 1953), tady se ovšem jen mihnul v epizodní roli. Naopak v několika dalších Gabinových filmech dostal velké příležitosti, převážně v režii Gillese Grangiera (ZKRVAVENÁ HLAVA – Le sang à la tête, 1956; ČERVENÁ JE ŠPATNÁ – Le rouge est mis, 1957). Někdy spolu hráli zločince, jindy policisty (NOC A ZMATEK – Le désordre et la nuit, 1958), dvakrát spolu točili příběhy komisaře Maigreta, v režii Gillese Grangiera vznikl také titul mimo kriminální žánr TULÁK ARCHIMÉDES (Archimédé le clochard, 1959). Gabinovy filmy se i v 50. a 60. letech těšily značnému diváckému zájmu a jestliže s ním Frankeur natočil celkem 13 snímků, je nasnadě, že mu to pomohlo ke zviditelnění.

V šedesátých letech točil Paul Frankeur již o poznání méně, z jeho práce mimo Francii připomeňme italský film STATEK (La viaccia, 1961) režiséra Maura Bologniniho. Ve Francii znovu hrál v kriminálkách, jako policejní inspektor se objevil ve slavné gangsterce DRUHÝ DECH (Le deuxième souffle, 1966), mezitím absolvoval poslední setkání před kamerou s Jeanem Gabinem (HROM DO TOHO – Le tonnerre de Dieu, 1965). Zajímavou roli dostal v Astrucově válečném filmu DLOUHÝ POCHOD (La longue marche, 1966).


29.6.1905
Paříž, Île de France, Francie
27.10.1974
Nevers, Nièvre, Francie
Paul Frankeur csfd

Un tueur, un flic, ainsi soit-il...Dédé la tendresseLe Cri du cœurPřízrak svobodyNenápadný půvab buržoaziePoil de carottePrière pour ÉlénaTambour du Bief, LeChien qui a vu Dieu, LeMléčná dráhaMůj strýc BenjaminNepřemožitelná LeontýnaEspagnol, L'Dlouhý pochodDruhý dechHrom do toho!325 000 FrancsCorde au cou, LaNick Carter va tout casserCommissaire mène l'enquêteKomisař Maigret zuříGentleman z EpsomuOpice v ziměHauteclaireJugez-les bienNain, LeStatekNábřeží úsvituVosí hnízdoLuční uliceMarie-OctobreMinute papillonPřípad komisaře MaigretaTulák ArchimedesVoulez-vous danser avec moi ?Šelma na svoboděCamére explore le temps: L'étrange mort de Paul-Louis Courier, LaNoc a zmatekPřátelé na neděliUne balle dans le canonLe Rouge est misOeil pour oeilReproduction interditeDes gens sans importanceLe Sang à la têteZastavte vůz č. H 43-2301Je suis un sentimentalKdyž je v Paříži nocLe crâneurLe dossier noirNanaHuis closNesahejte na prachyPetit nuage/La chasse au nuage/Le nuage atomique, LePřed potopouHorizons sans finInterdit de séjourJeunes mariésL'Etrange Désir de monsieur BardTereza Raquinová


Aktualizace osobnostního profilu Paul Frankeur: 1.11. 2023 10:21