Vittorio De Sica (1901 - 1974)


Italský herec, spisovatel, scénárista a režisér se narodil 7. července 1901 v italské Sóně. Vyrůstal v Neapoli, kde začal pracovat jako úředník, jelikož chtěl finančně podpořit svou chudou rodinu. Stále víc ho ale to táhlo k herectví, divadlu a filmu. Ve dvacátých letech se dostává k vysněnému divadlu, kde se stává úspěšným a oblíbeným „vzbouřencem“. Ve 20. a 30. letech si získal oblibu zejména rolemi milovníků ve společenských komediích ze série „bílých telefonů“. Časem zaměňuje profesi herce za režisérskou židli, kde rovněž debutoval v nenáročném žánru lehkých komedií (1939 – RUDÉ RŮŽE).

Vrcholem, jenž vzešel ze spolupráce Vittoria De Sici a Cesara Zavattiho jsou dva snímky, v nichž se zásady neorealismu projevily v příkladné podobě: Film ZLODĚJI KOL (1948), oceněný Oscarem (v době, kdy tato cena teprve postupně vznikala,) a Zlatým glóbem v roce 1950. UMBERTO D (1952)byl nominován na Oscara a Zlatou palmu. První jmenovaný pojednává o dlouho nezaměstnaném dělníkovi, kterému se konečně podaří najít práci lepiče plakátů. Toto zaměstnání však vyžaduje vlastnit bicykl. Z posledních peněz si kupuje požadovaný prostředek; ten je mu však během pracovní směny ukraden. Vydává se proto se svým malým synem hledat onen bicykl a tím i šanci udržet si nadále své zaměstnání. Ze zoufalství se později uchyluje ke krádeži cizího, při níž je ale ihned dopaden. Tímto příběhem, který může prožít každý člověk z davu, vystihují tvůrci situaci společnosti.

Umberto D vypráví historii starého důchodce, který žije sám se svým psem a chybí mu peníze na zaplacení nájmu. Bezvýchodná situace, v níž se ocitl, ho pak přivede k myšlence na sebevraždu. Film vyvolal rozhořčení a kritiku ze strany státních úřadů.

Následují filmy HLAVNÍ NÁDRAŽÍ (1953), které bylo natočené v americké produkci, povídkové ZLATO Z NEAPOLE (1955) a příběh chudých milenců hledajících byt, STŘECHA (1956). Tyto filmy už obsahovaly menší dávku kritičnosti. Postupem času se dvojice De Sica a Zavattini začinají ubírat vlastní cestou. Zavattini dále píše scénáře pro jiné režiséry a De Sica se souběžně věnuje své původní herecké profesi. Objevuje se ve filmech Luigia Comenciniho: CHLÉB, LÁSKA A FANTAZI; CHLÉB, LÁSKA A ŽARLIVOST, R. Rosseliniho: GENERÁL DE LA ROVERE a v mnoha dalších.


7.7.1901
Sora, Lazio, Itálie
13.11.1974
Neuilly-sur-Seine, Paříž, Île de France, Francie
Vittorio De Sica csfd

CestaKrátká dovolenáLo chiameremo AndreaOn a onaSlunečniceZahrada Finzi-ContiniůMísto pro láskuSedmkrát ženaČarodějkyHon na liškuUn monde nouveauManželství po italskuBoomVčera, dnes a zítraBoccaccio '70Vězňové z AltonyPoslední soudHoralkaStřechaZlato NeapoleHlavní nádražíVilla BorgheseUmberto D.Zázrak v MiláněZloději kolCuoreDěti ulicePorta del cielo, LaDěti se na nás dívajíMalý garibaldovec v klášteřeZamilovaná nevinnostRudé růžeTrojka z mravůLa nascita della RepubblicaCavalieri di Malta, IDal referendum alla costituzione: Il 2 giugnoUn sorriso, uno schiaffo, un bacio in boccaC'eravamo tanto amatiDracula cerca sangue di vergine... e morì di sete!!!L'eroeSmall Miracle, TheStoria de fratelli e de cortelliViaggia, ragazza, viaggia, hai la musica nelle veneZločin na MatteottimEttore lo fustoL'odeur des fauvesPanáček ze dřevaSnow JobCose di Cosa NostraIo non vedo, tu non parli, lui non senteSiamo tutti in liberta provvisoriaTrastevere12 + 1Jestliže je úterý, musíme být v BelgiiBoty svatého PetraCaroline chérieThe Biggest Bundle of Them AllAltri, gli altri e noi, GliUn italiano in America


Aktualizace osobnostního profilu Vittorio De Sica: 31.10. 2023 23:06