Hank Azaria 60 let


Narodil se a vyrostl ve Forest Hill v Queensu ve státě New York. Jeho rodiče byli latinsky hovořící židé původem z Řecka. Rodiče vedli malého Hanka k herectví, protože oba milovali showbussiness a Hankova matka před svatbou pracovala pro Columbia Pictures. Hank navštěvoval nejdříve The Kew Forest School ve Forest Hill, pak studoval drama na Turfs University navštěvoval American Academy of Dramatic Arts, kde se seznámil se svým nejlepším kamarádem Oliverem Plattem, který ho hodně inspiroval a se kterým si zahrál v divadle.

Azaria je nejznámější hlavně díky dabování v seriálu THE SIMPSONS (Simpsonovi), i když před Simpsonovými měl pouze jednu zkušenost s dabováním (daboval psa v pilotním dílů k seriálu HOLLYWOOD DOG) byl vybrán (měl předvést Al Pacina z Psího Odpoledne, tak vznikl i hlas Vočka) aby nahradil Christophera Collinse, takže ve svých 22 letech začal dabovat postavu Vočka Szyslaka. O pár dílů později už daboval Apua nebo šerifa Wigguma a od druhé série i další spoustu postav, například profesora Frinka, Duffmana, Disco Stua, komiksáka nebo doktora Nicka Rivieru.

Simpsonovi rozšířili Azariovy možnosti, takže se objevil ve velice úspěšném snímků s Julií Roberts a Richardem Gerem PRETTY WOMAN, kde hrál detektiva vyšetřujícího vraždy prostitutek, v seriálu HERMAN'S HEAD, kde hrál postavu Jaye Nicholse, anebo v seriálu FRIENDS (Přátelé), kde hrál v několika dílech přítele Phoebe, Davida. Za roli Davida získal nominaci na cenu Emmy a další za roli NATA v MAD ABOUT YOU (Jsem do tebe blázen). Daboval i Venoma, jednoho z protivníků Spidermana v SPIDER-MAN: THE ANIMATED SERIES. Dále si zahrál ve filmu THE BIRD CAGE (Ptačí Klec), za roli v tomto filmu byl chválen kritiky, s Al Pacinem a Robertem DeNirem v HEAT (Nelítostný Souboj), v remaku filmu GODZILLA, kde ztvárnil památnou postavu reportéra Victora "Zvíře" Palottiho, zahrál si i netradičního superhrdinu spolu s Benem Stilerem (se kterým hrál i ve VYBÍJENÉ nebo ALONG CAME POLLY) a Williamem H. Macym ve filmu MYSTERY MAN. Je známý i z hlavní role psychiatra Craiga "Huffa" Huffstodta v úspěšném seriálu HUFF, do kterého přizval i svého nelepšího kamaráda Olivera Platta, který zde hrál Huffova nejlepšího kamaráda Russella Tuppera.

Azaria se opět začal objevovat v divadle a režíroval i krátký film NOBODY'S PERFECT, který vyhrál cenu na US Comedy Arts Festival, anebo film OUTSOURCED. Byl ženatý s herečkami Katie Wrightovou, Julie Warnerovou, nebo Helen Huntovou, se kterou se objevil v seriálech MAD ABOUT YOU a THE SIMPSONS.


25.4.1964
Queens, New York City, New York, USA
Hank Azaria csfd

Out of the BlueČaroděj ze země lžíNorman: Mírný vzestup a tragický pád stratéga z New YorkuLovelace: Pravdivá zpověď královny pornaTimms ValleyŠmoulové 2YellowHappy Feet 2HopŠmoulovéLáska a jiné závislostiNoc v muzeu 2Rok jednaMaraton láskyPokerový králSimpsonovi ve filmuRiskni to s PollySamá chválaVybíjenáJak nezískat PulitzeraKdo to štěká?Zlatíčka pro každéhoC-ScamNeodvolatelná miseBartokKolébka ve větruMystery MenMystery, AljaškaÚterky s MorriemCelebrityGodzillaTráva je zlatej důlVelké nadějeAnastázieJasný terčPtačí klecNavždy spoluNelítostný soubojOtázky a odpovědiCool BluePretty WomanNitti - NeústupnýSimpsonoviIdolZa světlými zítřky!


Aktualizace osobnostního profilu Hank Azaria: 30.3. 2024 23:04