Johnny Weissmuller (1904 - 1984)


Mezi čtenáři známý, oblíbený americký spisovatel Edgar Rice Burroughs by se možná ještě teď divil. Nikdy ani v jeho nejbujnější fantazii by si při psaní nepředstavoval, že jeho Tarzan ožije, a stane se celosvětově oblíbenou a uznávanou postavou, která prožívá neuvěřitelná dobrodružství nejen v románech, ale i na stříbrném plátně. O to měl, a má obrovskou zásluhu filmový průmysl a role Tarzana, kterého ztělesnil a několik let hrál několikanásobný mistr světa, a dvojnásobný olympijský vítěz v plavání Johnny Weissmuller.

Johnny dostal v devíti letech obrnu a lékař doporučil, aby jako součást boje proti nemoci začal intenzivně plavat. Weissmuller v té době začal trávit ve vodě hodně času, a v plavání pokračoval i když už byl zdravý. Stal se natolik zdatný, že nakonec získal místo v plavecké týmu YMCA. Otec se po čase chtěl osamostatnit a pronajal si místo, kde si zařídil bar. I matka Johnnyho se chtěla účastnit na podnikání a stala se na čas hlavou jeho kuchyně a restaurace. Peter senior však v podnikání neuspěl, začal těžce pít a své děti i manželku bít. Elizabeth Weissmullerová se s ním rozešla a později zažádala o rozvod.

Jako mladíček Weissmuller pracoval a přivydělával si na různých místech, mimo jiné jako plavčík na jezeře v Michiganu, nebo jako liftboy a hotelový operátor v Illinois Athletic Club. Jednou ho zahlédl plavat trenér William Bachrach a od té doby se datovala jejich spolupráce. Weissmuller tehdy vyhrál národní mistrovství v plavání na vzdálenosti 50-220-yardů. Bylo potřeba zajistit jeho způsobilost ve všech sportovních kláních v rámci Spojených států, a také pro potřebu olympijského týmu. Vznikl také problém s udělením amerického občanství a tím i jeho pasu.

Johnny Weissmuller se stal nejlepším americkým a světovým plavcem. Od roku 1920 získal padesát dva medailí na amerických Národních mistrovstvích, výhrál pro USA pět zlatých olympijských medailí a jednu bronzovou medaili za vodní polo v roce 1924 v Paříži. Na svém kontě měl 67 světových rekordů a z amatérského kolbiště odešel nikým neporažen. V roce 1929 Weissmuller podepisuje smlouvu s BVD-cestuje po státech, předvádí plavání, a přednáší o jeho zdravé možnosti nenásilného pohybu, předvádí nové sportovní oděvy a plavky a dělá této nové sportovní značce velikou reklamu. Sám je také průkopníkem tzv. šortkové módy, která se na veřejnosti brzy velmi dobře ujala. Tento 190 cm vysoký muž je náhle idolem všech dívek a žen. Na to konto se MGM snažilo zbavit Johnnyho první manželky, aby tato skutečnost nepřekážela Johnnyho oblibě u fanynek. Za to, že přistoupila na rozvod získala jeho manželka (manželství od 1927-1929) Camila Louise okamžitě 10 000 dolarů.


2.6.1904
Temešvár, Uhry, Rakousko-Uhersko
20.1.1984
Acapulco, Mexiko
Johnny Weissmuller csfd

Won Ton Ton, the Dog Who Saved HollywoodThe Great MasqueradeThe PhynxDevil GoddessJungle Moon MenCannibal AttackJungle Man-EatersKiller ApeSavage MutinyValley of Head HuntersJungle Jim in the Forbidden LandVoodoo TigerFury of the CongoJungle ManhuntCaptive GirlMark of the GorillaPygmy IslandThe Lost TribeJungle JimTarzan and the MermaidsTarzan and the HuntressSwamp FireTarzan and the Leopard WomanTarzan and the AmazonsStage Door CanteenTarzan TriumphsTarzan's Desert MysteryTarzanovo newyorské  dobrodružstvíTarzan's Secret TreasureTarzan Finds a Son!Tarzan EscapesTarzan a jeho družkaTarzan, syn divočinyGlorifying the American GirlJungle JimSkin: A History of Nudity in the MoviesTarzan – k pramenům legendyA Paixão de JLTarzan: Silver Screen King of the JungleRoaring Twenties, TheGoing Hollywood: The '30sBrooklyn BridgeIt's ShowtimeBrother, Can You Spare a Dime?Hollywood Without Make-UpScreen Snapshots: Fun in the SunThe Golden TwentiesHollywood: Style Center of the WorldScreen Snapshots Series 17, No. 5Screen Snapshots Series 16, No. 10Screen Snapshots Series 16, No. 1Screen Snapshots, Series 14, No. 1Screen Snapshots: Hollywood Plays GolfThis Is America: Sports' Golden AgeRodeo DoughSun-Kissed Stars at Palm SpringsThe Human FishWater BugsDas aktuelle SportstudioCelebrity Golf


Aktualizace osobnostního profilu Johnny Weissmuller: 12.3. 2024 12:04