Janet Gaynor (1906 - 1984)


"Samozřejmě, byla jsem nadšená, ale šlo o první ročník, ceny Akademie tehdy ještě neměly tu tradici a pozadí jako dnes. Kdybych tehdy věděla, jakého významu za pár let nabudou, jsem si jistá, že bych byla ohromena. V té době jsem, myslím, byla ale více rozechvělá ze setkání s Douglasem Fairbanksem."

Její role v romantickém dramatu V SEDMÉM NEBI (1927), prvním z jejích dvanácti filmů s Charlesem Farrellem, spolu s Murnauovým snímkem VÝCHOD SLUNCE (1927) a STREET ANGEL (1928) jí v roce 1928, ve dvaadvaceti letech, vynesly historicky vůbec první cenu Akademie pro ”nejlepší herečku”. Bylo to taky poprvé a naposledy v oskarové historii, kdy se cena udělovala za více rolí: byla výsledkem celoroční práce toho kterého herce a netýkala se pouze jedné produkce jako dnes. Gaynorová byla nejenom první, ale do roku 1986 (než Oskara převzala Marlee Matlinová) také nejmladší “nejlepší herečkou” oceněnou touto soškou.

Spolu s pouhou hrstkou jiných významných hereček úspěšně přestála nástup zvuku, řadu let byla důležitou postavou studia Fox, na plakátech dostávala první místa a mohla si vybírat nejlepší role. Zářila v muzikálech DELICIOUS (1931) a ADORABLE (1933), stejně jako v romantické komedii-dramatu MERELY MARY ANN (1931). Když však došlo ke sloučení mladého Zanuckova studia “20th Century Pictures” s ”Fox Film Corporation” a vzniku “Twentieth Century Fox”, dostala se Gaynorová do nejisté pozice, dokonce až za Lorettu Youngovou a Shirley Temple. Rozhodla se dát výpověď a v polovině 30. let podepsala producentu Davidu O. Selznickovi. V roce 1937 byla na cenu Akademie nominována opět, tentokrát za drama ZRODILA SE HVĚZDA (1937), kde byl jejím partnerem Fredric March. Po komediálním dramatu LÁSKA A MLÁDÍ (1938) se na dalších téměř dvacet let ze světa filmu stáhla, aby se naposled představila jako matka Pata Boonea v komedii BERNARDINE (1957).

Od 24.12.1964 až do své smrti byla Gaynorová provdaná za producenta Paula Gregoryho. Předtím žila dvacet let (1939 – 1959) s kostymérem studia MGM Adrianem, se kterým měla syna Robina Gaynora Adriana (1940) a několik let byla provdaná I za Jesse Lydell Pecka (1929 – rozvod 1933). Gaynorová byla blízkou přítelkyní herečky Mary Martinové (1913 – 1990) a spolu taky často cestovaly. Na jejím úmrtí v 77 letech se velkou měrou podepsaly následky dva roky staré dopravní nehody ze San Francisca, při které do jejich taxíku narazil řidič, který jel na červenou. Zraněn byl taky její manžel a Mary Martinová. Manažer Martinové zemřel. Gaynorová utrpěla mimojiné mnohočetné zlomeniny pánve, žeber a zhmoždění ledviny, prodělala několik operací, ale nikdy se už docela nezotavila. Jako "Janet Gaynor Gregory" byla pohřbena na ”Hollywood Forever Cemetery” hned vedle svého druhého muže, Adriana.


6.10.1906
Filadelfie, Pennsylvania, USA
14.9.1984
Palm Springs, California, USA
Janet Gaynor csfd

BernardineLáska a mládíThree Loves Has NancyZrodila se hvězdaDěvče z malého městaLadies in LoveOne More SpringThe Farmer Takes a WifeCarolinaChange of HeartCiudad de cartón, LaServants' EntranceAdorablePaddy the Next Best ThingState FairTess of the Storm CountryThe First YearDeliciousMerely Mary AnnThe Man Who Came BackTáta DlouhánŠlechta nového světaCirkusový princKarneval umělcůNoc v rájiSpoutané štěstíAnděl uliceČtyři ďáblovéTwo Girls WantedV sedmém nebiVýchod slunceFire Barrier, TheLazy LightningModrý orelMuž v sedleOh What a Nurse!Osudná překážkaRidin' for LoveSkinner's Dress SuitThe Beautiful CheatThe Johnstown FloodThe Midnight KissThe Return of Peter GrimmUkradená farmaDangerous InnocenceThe Burning TrailThe Plastic AgeThe TeaserCupid's RustlerYoung IdeasHollywoodBrother, Can You Spare a Dime?Hollywood: The Selznick YearsHollywood My Home TownMeet the Stars #2: Baby StarsLand of LibertyScreen Snapshots Series 17, No. 120th Century Fox Promotional Film


Aktualizace osobnostního profilu Janet Gaynor: 11.4. 2024 09:43