Nigel Bruce (1895 - 1953)


Původem britský herec se zapsal do povědomí filmové veřejnosti jako představitel doktora Johna Watsona, kterého ztvárnil v celkem čtrnácti amerických filmech, točených mezi léty 1939-46.

Svou hereckou kariéru zahájil roku 1920, kdy se objevil v divadelní hře WHY MARRY? a roku 1929 přešel k britskému němému filmu. Roku 1934 se přestěhoval do Hollywoodu. Byl typickým představitelem přitroublých strýčků a britských aristokratů, jako například ve filmu THE SCARLET PIMPERNEL (1935), kde zpodobnil neschopného Prince z Walesu. Známý je též díky roli skotského šlechtice z filmu LASSIE SE VRACÍ (1943). Za zmínku stojí i jeho herecká účast ve dvou Hitchcockových filmech REBECCA (1940) a SUSPICION (1941).

Byla to ale až role detektivova společníka, která mu přinesla slávu. Dr. John H. Watson v podání Nigela Bruce je značně natvrdlý a charakterově celkově neodpovídá Doylově literární předloze. Přesto se ale stal jeho Watson klasickým a zavedl po mnoho let nezlomné detektivní klišé, odsuzující jakéhokoli holmesovského společníka k naprosté stupiditě. Poprvé si jej zahrál ve filmu THE HOUND OF THE BASKERVILLES (1939), produkovaným společností Century Fox. Jeho hereckým kolegou mu byl Basil Rathbone, který jej dokonce pro roli detektivova boswella navrhl. Film měl nečekaný úspěch a tak ještě téhož roku následovalo pokračování THE ADVENTURES OF SHERLOCK HOLMES, které ale, i přes poměrně vysoký rozpočet, už slávy předchozí adaptace nedosáhlo. S nástupem druhé světové války převlékl Sherlock Holmes kabát a pod režijní taktovkou Roye Williama Neilla vzniklo celkem dvanáct kratších, o poznání však akčnějších filmů, zasazených do soudobého válečného Londýna. Filmy, produkované studiem Universal, se staly velice populární a přinesly slávu oběma hlavním představitelům.

Nigel Bruce měl se svou ženou Violet Campbellovou dvě dcery - Jennifer a Pauline. Byl členem Britské filmové kolony v Los Angeles a předsedal Hollywoodskému kriketovému klubu. Na svůj původ nikdy nezanevřel, o čemž svědčí i fakt, že byl až do své smrti členem britských pánských klubů Garrick Club a Buck´s Club. Je autorem autobiografie Games, Gossip and Greasepaint, která ale nebyla nikdy souhrnně vydána. Zemřel ve věku 58 let na srdeční mrtvici v Kalifornské Santa Monice roku 1953.


14.2.1895
Ensenada, Baja Kalifornie, Mexiko
8.10.1953
Santa Monica, California, USA
Nigel Bruce csfd

World for RansomBwana DevilHong KongSvětla rampVendettaJulia MisbehavesDvě paní CarrollovéThe ExilePředehra k vražděStrach v nočním vlakuDáma v zelenémPursuit to AlgiersSon of LassieThe Corn Is GreenThe House of FearFrenchman's CreekGypsy WildcatJdi za chlapciSherlock Holmes and the Spider WomanThe Pearl of DeathThe Scarlet ClawCrazy HouseForever and a DayLassie se vracíSherlock Holmes Faces DeathSherlock Holmes in WashingtonEagle SquadronJourney for MargaretRoxie HartSherlock Holmes and the Voice of TerrorTajná zbraňThis Above AllFree and EasyHudson's BayPlay GirlPodezřeníThe Chocolate SoldierThis Woman Is MineA Dispatch from Reuter'sAdventure in DiamondsLillian RussellSusan and GodThe Blue BirdKdyž nastaly deště...Pes baskervillskýThe Adventures of Sherlock HolmesKidnappedSuezThe Baroness and the ButlerThe Last Of Mrs. CheyneyThunder in the CityFollow Your HeartPod dvojí vlajkouThe Man I MarryThe Trail of the Lonesome PineThe White AngelÚtok lehké kavalerieJalnaThe Man Who Broke the Bank at Monte Carlo


Aktualizace osobnostního profilu Nigel Bruce: 24.2. 2024 18:11