Ladislav Cigánek 61 let


Mgr. Ladislav Cigánek je český herec a dabér. Vystudoval JAMU v Brně, obor divadelní a rozhlasové umění – herectví. Jeho profesory byli Doc. Rudolf Krátký, Doc. Marie Mrázková a Doc. Zdena Herfortová. Mezi ročníkové kolegy patří Dita Kaplanová, Markéta Nováková, Bára Hornychová, Jiří Sedláček, Radim Sasínek či Michal Sýkora. Absolventskou rolí byl poručík ve hře Lavreňeva a Krefta „Balada o poručíkovi a Marjutce“. Studium ukončil v roce 1987.

Pod režijním vedením Stanislava Moši a Pavla Doležala vytvořil bezpočet činoherních i muzikálových rolí. Z těch nejvýraznějších jmenujme roli Lysandra v muzikálové verzi „Sny noci svatojánské“, či Homunkula v oratoriu „Bastard“. Hudbu zkomponoval Zdeněk Merta a libreto Stanislav Moša. Už v roce 1989 se také začíná věnovat dabingu. Od malých rolí se vypracoval ve špičkového dabéra. Příkladem budiž David Duchovny v seriálu Akta X, James Elliot v seriálu JAG, trpaslík Nori ve filmové trilogii Hobit, Guy Pearce ve filmu Iron Man 3 a stovky dalších rolí ve filmech či seriál hraných i animovaných. Je také dvorním dabérem herce Jasona Stathama (série Rychle a zběsile, Expendables).

Od roku 1996 odchází na „volnou nohu“ a věnuje se výhradně dabingu a mluvenému slovu. Je rovněž hlasem rádia Impuls. Spolupracoval rovněž s ČT. Natočil např. seriály Četnické humoresky a Detektiv Martin Tomsa, několik pohádek nebo komentaře k dokumentárním projektům.


17.1.1963
Brno, Československo
Ladislav Cigánek csfd

Saxána a Lexikon kouzel3 sezóny v peklePastO princezně se zlatým lukemBedna s datlemiPřijeď si pro mě, tady strašíNěkdo zvoníZlatá labuťČetnické humoreskyHříšní lidé města brněnskéhoKonec velkých prázdninDetektiv Martin TomsaKrajinou příběhů českých hradů známých i neznámýchDabing - minulost a současnostExegi monumentum?Koleje v srdci ArábieZajatci bílého bohaPhoenix DiariesSny noci svatojánskéSlainesville Boys, TheV českém zněníO poklad Anežky České


Aktualizace osobnostního profilu Ladislav Cigánek: 13.11. 2023 10:10