Harald Juhnke (1929 - 2005)


Harry Heinz Herbert Juhnke byl německý herec a zpěvák, označován za německého Franka Sinatru. Narodil se policejní úřednici na berlínské klinice Charlottenburg. V roce 1948 ukončil školní docházku a rozhodl se, že bude hercem. Navštěvoval kurzy u německé herečky Marlise Ludwigové. Po třech a půl měsících...!!!...si 9. listopadu 1948 stoupl na pódium v sovětském "Domě kultury" a ve hře LJUBOV JAROVAJA odehrál v ruštině roli důstojníka. Hra byla později v roce 1970 v Sovětském svazu zfilmována. Hrál krátce u divadelní společnosti Die Vaganten Bühne (jedná se o nejstarší, čistě soukromou berlínskou scénu). V roce 1950 jej angažovalo divadlo Neusterlitz. Ve stejném roce hrál poprvé ve filmu DREI MÄDCHEN SPINNEN. Harald Juhnke nevěděl, že bude jednou slavným hercem. Na své kostrbaté začátky vzpomínal později slovy. „Když zazvonil telefon a nabídli mi roli, měl jsem tři otázky. Za prvé, kolik to hodí. Za druhé, jak krásná je má partnerka. A za třetí, kdo bude odhánět tuleně, tedy jak tam svítí slunce?" (Herec pocházel z berlínské čtvrti Wedding. Rodina nedostala na zimu 1944/1945 příděl uhlí. Na jaře následovalo dobytí Berlína RA. Po válce se okres Wedding stal součásti západního Berlína a byl administrativně zrušen. Dnes existuje pouze místopísně.)

Harald Juhnke byl od roku 1952 ženatý s herečkou a tanečnicí Sybil Werdenovou. Z tohoto manželství měl dvě děti. Dcera Barbara zemřela v dětském věku. Syn Peer se stal lékařem. V roce 1962 se manželé rozvedli. V letech 1963 až 1971 žil s herečkou řeckého původu Chariklia Baxevanos. 8. dubna 1971 se oženil s herečkou čínského původu Susanne Hsiao. Manželům se následující rok narodil syn Oliver Marlon. Herec celý život bojoval s alkoholismem. Tento německý Ikar padl vždy až na dno. Poté se vzchopil, chvíli létal, pak následoval pád. Období abstinence, kdy se užuž zdálo, že léčba byla úspěšná, vystřídalo kruté vystřízlivění. O jeho excesech bývala veřejnost zpravidla informována bulvárním tiskem. Za řízení pod vlivem alkoholu, maření výkonu soudního rozhodnutí, ublížení na těle a dalších skutků byl odsouzen k nepodmíněnému trestu odnětí svobody v délce sedmi měsíců. Po čtyřech měsících byl za dobré chování propuštěn. V roce 1981 s ním vedení televize ZDF muselo pro nespolehlivost ukončit spolupráci na pořadu MUSIK IST TRUMPF. Poté pro lucemburskou mlékařskou firmu Müller natočil reklamu na podmáslí a kefír, zaměřenou tentokrát na konzumaci nealkoholických nápojů. V lednu 1996 měl incident se štábem RTL. Podle svědků napadl reportérku čekající u jeho domu. V únoru 1997 během natáčení seriálu KLINIK UNTER PALMEN (KLINIKA POD PALMAMI) vyvolal v losangeleském hotelu Mondrian-Hotel skandál. V opilosti zaútočil na turisty, poté na vlastního syna, který se jej snažil uklidnit. Hotelovému personálu nadával do špinavých negrů. Dále měl prohlásit, že za Hitlera by byli všichni zplynováni. Později se za své chování omluvil. 11. října 1999 dokonce vystoupil v berlínském Friedrichstadtpalastu jako host afroamerické zpěvačky Jocelyn B. Smithové (V New Yorku narozená zpěvačka mluví plynně německy.). Jeho poslední alkoholový incident z roku 2000, kdy muselo být zrušeno natáčení jej znovu přivedl do lékařské ordinace. Byl mu diagnostikován Korsakovův syndrom. 11. prosince 2001 hercův manažér na tiskové konferenci oznámil, že Harald Juhnke ze zdravotních důvodů ukončil hereckou kariéru a byl hospitalizován v léčebně. Jeho zdravotní stav se zhoršoval.

Strašně se těšil, že bude dědečkem. Když mu přivedli na návštěvu jednoročního vnuka Vincenta, koukal na něj prázdnýma očima a nic nechápal. V únoru 2005 byl převezen do nemocnice z důvodu silné dehydratace organismu. Zde, 1.dubna 2005 ve věku 75 let umírá. Na jeho poslední cestě jej na berlínský lesní hřbitov Dahlem doprovodilo potleskem více, než tisíc lidí.


10.6.1929
Berlín-Charlottenburg, Berlin, Německá říše
1.4.2005
Rüdersdorf u Berlína, Brandenburg, Německo
Harald Juhnke csfd

Good bye, Lenin!Ein lasterhaftes PärchenJugendsündeVor SonnenuntergangZwei Dickköpfe mit FormatDie SpesenritterDrei Gauner, ein Baby und die LiebeDie Bubi Scholz StoryEinsteins EndeFröhliche ChaotenLetzte Chance für HarrySilberdistelnDer Hauptmann von KöpenickConversation with the BeastAch du FröhlicheDer TrinkerSonny BoysAlles auf AnfangAsterix dobývá AmerikuCísařovy nové šatyDas DoubleDer ShowmasterGeschichten aus der Heimat - Ein Kerl wie Samt und SeideDer PapageiSchtonk!Ein seltsames PaarDie Hallo-SistersJenseits von BlauMein Freund HarveyMit Axel auf AchseFreundschaftenSigi, der StraßenfegerDer MustergatteSchuld sind nur die FrauenEs bleibt in der FamilieSystem RibadierLeute wie du und ichPension SchöllerGanz ohne Ungarn geht die Chose nichtNoch 'ne OperTräume kann man nicht verbietenDer keusche LebemannLieder aus der KücheUnsere kleine WeltHeinrich ZillePreussenkorso 45-48Die Taube in der HandGlückliche ReiseAuch ich war nur ein mittelmäßiger SchülerPreussenkorso Nr. 17Der ZarewitschDu stirbst nicht allein - Ein deutscher Kriegspfarrer in ParisMit der Liebe spielt man nichtSo'n TheaterDie keusche SusanneFaust auf eigene FaustHurra, die Schule brennt!Kim Philby war der dritte MannKlein Erna auf dem JungfernstiegLudwig auf Freiersfüßen


Aktualizace osobnostního profilu Harald Juhnke: 2.11. 2023 17:11