Rudolf Platte (1904 - 1984)


Německý herec Rudolf Platte se narodil obchodníkovi Josefu Plattemu a jeho ženě Karolíně. Když mu byly tři roky, přestěhovala se rodina do Hildesheimu. V šestnácti letech, krátce před maturitou, opustil školu a vrhl se na herectví. Debutoval v Düsseldorfu roku 1925 rolí žida Shylocka ve hře KUPEC BENÁTSKÝ. Prošel divadly v Bad Harzburgu, Hildesheimu, Hagenu, Wuppertalu a Hannoveru. Působil též ve Vratislavi, kde se věnoval režii. V roce 1927 se vrátil do Berlina a společně s Wernerem Finckem a Hansem Deppem založil kabaret KATAKOMBY. Učinkoval též v muzikálech a byla to vlastně hudební revue EIN KUß REIST UM DIE WELT, kdy na sebe poprvé upozornil kritiky. V roce 1929 hrál poprvé - v tehdy ještě němém - filmu REVOLTE IM ERZIEHUNGSHAUS.

Rudolf Platte byl z prvního manželství ženat s Vally Hagerovou. Roku 1942 uzavřel dvě manželství, nejprve s herečkou Georgiou Lindovou. Stejného roku se s ní rozvedl a uzavřel další manželství s herečkou Marinou Riedovou, neteří Olgy Tschechowy. Roku 1953 se manželé rozvedli a Platte si znovu vzal svou druhou ženu - Georgii Lindovou. Když v roce 1984, v rozmezí osmi dnů oba manželé zemřeli, byli německým tiskem označeni jako “poslední lidově - herecký pár”. Zanechali po sobě dědictví přesahující dva milióny marek, které odkázali fondu Hermanna Gmeinera - zakladatele vesniček SOS. Rudolf Platte je pohřben na berlínském hřbitově Wilmersdorf.


12.2.1904
Dortmund, Německá říše
18.12.1984
Berlín, Západní Německo
Rudolf Platte csfd

Wenn ich dich nicht hätteEin Mord liegt auf der HandTouha Veroniky VossovéZurück an den AbsenderDie Alten kommenLeute wie du und ichTeegebäck und PlatzpatronenEinzelzimmerDer HitGroßstadt-Minaturen: Geschichten zwischen Kiez und Ku'dammSanfter SchreckenVon Emma, Türkenpaul und Edwin mit der GeigeRheinpromenadeAuch ich war nur ein mittelmäßiger SchülerRaub der Sabinerinnen, DerDer Fall OpaDie GlückspiraleFrau bleibt eine Frau, Eine (Zehn Geschichten mit Lilli Palmer)Geld liegt auf der Bank, DasDie Herren mit der weissen WesteKomm, flüstere in mein gutes OhrProfessor ColumbusCrumbles letzte ChanceKaviar und LinsenKleine Teehaus, DasPeter Schlemihls wundersame GeschichteGespensterWeiß gibt aufAngeklagter: Onkel DanielDer Kaiser vom AlexanderplatzFreddy, Tiere, SensationenMit den besten EmpfehlungenPánská jízdaDas waren noch ZeitenHeimweh nach St. PauliStahlnetz - Das Haus an der StörDer 42. HimmelDer VogelhändlerDer rote HahnFrauenarzt Dr. SibeliusIhr schönster TagSein bester FreundVerrückt und zugenähtAdieu, Lebewohl, GoodbyeDer Mann von drübenEine hübscher als die andereImmer Ärger mit dem BettSo liebt und küsst man in TirolAls geheilt entlassenDas Fenster zum FlurDas kunstseidene MädchenHauptmann - deine SterneMarinaWenn die Heide blühtWilly, der PrivatdetektivBuddenbrooks - 1. TeilBuddenbrooks - 2. TeilDer HaustyrannLa PalomaMelodie und Rhythmus


Aktualizace osobnostního profilu Rudolf Platte: 2.11. 2023 17:13