Georg Thomalla (1915 - 1999)


Georg Valentin Thomalla se narodil do rodiny soudního úředníka. Po základní škole se vyučil kuchařem. V roce 1932 mu zprostředkoval jeho bratr, který byl hercem v Hamburku pozvání na konkurz. Georg Thomalla uspěl a debutoval v operetě LAND DES LAECHELNS. Poté prošel berlínskými divadly „Komödie" a „Theater am Kurfürstendamm".

S nástupem televize se stal na konci šedesátých jím moderovaný pořad EIN ABEND MIT GEORG THOMALLA u diváků jedním z nejoblíbenějších. V rozmezí let 1965 a 1966 učinkoval v dalším televizním projektu televize ZDF s názvem UNSER PAUKER. V roce 1969 se vrátil k moderování české obdoby KOMIK A JEHO SVĚT, tentokrát pod názvem KOMISCHE GESCHICHTEN MIT GEORG THOMALLA. Nadaboval do němčiny americké herce Dannyho Kaye, Petera Sellerse, Boba Hopeho a svého oblíbence Jacka Lemmona, z kterým se znal osobně.

V roce 1988 vydal paměti "In aller Herzlichkeit". V únoru 1999 si po pádu ve svém mnichovském bytě poranil kyčelní kloub. 84-letý herec byl upoután na lůžko, později se přidal zápal plic a jeden z nejoblíbenějších poválečných komiků ráno 25. srpna 1999 ve starnbergské nemocnici zemřel na selhání srdce.

K jeho nejvýraznějším hereckým projevům patřila schopnost improvizace a nádherný komický projev. V Německu si získal velkou popularitu i četnými kabaretnímy výstupy. Učinkoval ve více než 120 filmech. Dlouhá léta žil se svou kolegyní Germaine Damarovou. V roce 1957 se oženil s Margit Mayrlovou, majitelkou pensiónu v rakouském Bad Gasteinu, na jehož hřbitově je dnes pochovaný. Vychovali dva syny a neměli žádnou dceru. Zdůrazňuji to z toho důvodu, že německá herečka Simone Thomalla bývá s hercem mylně spojována. V soukromí byl známý svou zálibou pro obrazy a východní filosofii, cvičil jógu a od poloviny osmdesátých let byl členem hnutí Haré Krišna.


14.2.1915
Kattowitz (Katowice), Preußen, Německá říše
25.8.1999
Starnberg, Bayern, Německo
Georg Thomalla csfd

Lilien in der BankKleiner Mann im großen GlückWilli - Ein Aussteiger steigt einDurchreise - Die Geschichte einer FirmaKolportageWeekend im ParadiesNoch 'ne OperSchimpo, was macht ein Aff' in AfrikaVater einer TochterTiefstapler, DerDer Mann, der sich nicht trautAuch ich war nur ein mittelmäßiger SchülerCrazy - total verrücktWenn jeder Tag ein Sonntag wärAuf Ihren WunschImmer Ärger mit HochwürdenKinderarzt Dr. FröhlichMeine Tochter - Deine TochterMensch, ärgere dich nichtEiner spinnt immerHochwürden drückt ein Auge zuHurra, wir sind mal wieder Junggesellen!Verliebte Ferien in TirolHurra, unsere Eltern sind nicht daNachbarn sind zum Ärgern daUnsere Pauker gehen in die LuftHerzblatt oder Wie sag' ich's meiner Tochter?Hilfe, ich liebe ZwillingeKonference zvířatSing, Sing, Sing: Eine Jacob-Sisters ShowUnser Doktor ist der BesteDie Lümmel von der ersten Bank - 1. Trimester: Zur Hölle mit den PaukernImmer Ärger mit den PaukernJetzt schlägt's 13Wenn Ludwig ins Manöver ziehtIch suche einen MannVater einer TochterDer König mit dem RegenschirmErzähl mir nichtsGerechtigkeit in WorowogorskLausbubengeschichtenProsit NeujahrBezauberndes FräuleinMit besten EmpfehlungenTote zahlen keine Steuern...und ewig knallen die RäuberDer VogelhändlerDie FörsterchristelDie Unsichtbaren Krallen des Dr. MabuseHeute lacht man darüberNie hab ich nie gesagtSchneewittchen und die sieben GauklerAdieu, Lebewohl, GoodbyeBei Pichler stimmt die Kasse nichtDer Traum von Lieschen MüllerRamonaJuanitoStrašidla ze SpessartuBabylonský levLass mich am Sonntag nicht allein


Aktualizace osobnostního profilu Georg Thomalla: 30.10. 2023 13:39