Idina Menzel 52 let


Idina Kim Menzel (původním jménem Mentzel) je americká herečka, zpěvačka a autorka písní. Proslavila se díky rolím Maureen v Broadwayském muzikálu Rent a Elphaby v muzikálu Wicked.

Jonathan Larson tehdy hledal představitele do svého nového rockového muzikálu Rent, volně inspirovaného Pucciniho operou La Boheme. Pro roli Maureen, bisexuální nezávislé umělkyně, si vybral právě Idinu. Když Larson den před premiérou náhle zemřel, zrodil se legendární muzikál o boji s AIDS a smrtí, ale i věčném přátelství a lásce. Idině Menzel přinesl nejen profesionální úspěch ale také manželství s kolegou Tayem Diggsem (CHICAGO, PRIVATE PRACTICE).

V letech 1997 (kdy Idina Menzel v Rent vystoupila naposledy) až 2003 působila v muzikálech Hair, Aida a vystupovala také v The Vagina Monologues. Z páru Menzel-Diggs byl ale Taye stále ten populárnější a Idina (i přes úspěch jejího ztvárnění Maureen) byla hvězdou „nižší svítivosti“.

V roce 2003 se ale Idina opět ocitla u zrodu muzikálové role, která jí tentokrát zajistila obrovskou popularitu a cenu Tony – tedy role Elphaby v muzikálu Wicked, volně inspirovaném příběhem zelené čarodějnice z Čaroděje ze země Oz. Píseň „Defying Gravity“, duet s Kristin Chenoweth v roli Glindy, se stal neoficiální hymnou kariéry Idiny Menzel a když v této roli vystoupila na Broadwayi naposledy, vysloužila si pětiminutovou ovaci vestoje.


30.5.1971
Syosset, New York, USA
Idina Menzel csfd

Rozhodně nejsi zvaná na mou bat micvu!American MurdererProkletá romancePříběh PopelkyDrahokamLedové království IIRent: LiveRaubíř Ralf a internetBeachesLedové královstvíKouzelná romanceZeptej se prachuBohémovéBroadway on BroadwayThe TollboothWaterPolibkem to začínáLíbat Jessicu SteinovouJulie's GreenroomGleePrivate PracticeKevin HillZachraň měS dětmi na krkuHerkulesHarmonious žive!Idina Menzel: Kudy na jeviště?A&E Biography: Kenny RogersInto the Unknown: Making Frozen 2Repeat AttendersShowBusiness: The Road to BroadwayNo Day But Today: The Story of 'Rent'Broadway: The American MusicalWicked: The Road to BroadwaySoundstageNYCNext: New York State of MindIdina Menzel - Baby It's Cold OutsideKenny Rogers & Dolly Parton: hvězdné loučeníTaylor Swift: The 1989 World Tour LiveBylo nebylo jedno studioLedové království: Vánoce s OlafemLedové království: Polární zářeOslava v Ledovém královstvíStarz on the Set: Rent77th Golden Globe AwardsOscar 2020The Kelly Clarkson ShowHollywood Insider


Aktualizace osobnostního profilu Idina Menzel: 30.10. 2023 19:06