Griffin Yueh Feng (1909 - 1999)


Čínský režisér a scénarista Griffin Yueh Feng byl jednou z nejvýznamnějších osobností čínské kinematografie. Byl ovlivněn nárůstem nových literárních hnutí 20. a 30. let. Přesunul do Hongkongu z pevninské Číny a stal se jedním z mistrů hongkongského kinematografie v éře postobčanské války. Během jeho čtyřicetileté kariéry zpracoval více než 100 filmů, které pokrývají širokou škálu žánrů. Dnes Yuehova práce slouží jako důležitý podklad pro studium nejen v Hongkongu.

Yueh viděl rodinu jako mikrokosmos měnící společnosti a kultury a věřil, že rodiny i nadále jedním z nejmocnějších sil v moderní společnosti. Kromě širokého spektra témat se silnými skripty, byl schopen snadno přecházet mezi žánry a přinést nové nápady. Jeho kamera se pohybovala elegantně i přes jeho složitě konstruované rámy.

Yueh efektivně kombinoval jevištní umění s filmovými technikami. V závěru kariéry se blýskl také snímky The Magnificent Swordsman (1968) a Village of Tigers (1974), obojí s pohyblivou kráskou Pei Pei Shu. Získal řadu nominací a vyhrál ocenění Zlatý kůň za nejlepší scénář za snímek Bitter Sweet (1963). V roce 1991 obdržel cenu za celoživotní dílo od cechu Hongkongských režisérů. Yueh zemřel v Hongkongu dne 3.7. 1999.


29.7.1909
Shanghaj, Čína
3.3.1999
Hong Kong, Čína
Griffin Yueh Feng csfd

E Hu CunGan jin sha jueShuang long chu haiQun ying huiThe Young AvengerYa ba yu xin niangJin yi da xiaWu lin feng yunEr nu shi wo men deSan xiaoChun nuan hua kaiDuo hun lingGuai xiaDao jianLong hu gouBao lian dengDa jiXin ti xiao yin yuanYuan ye qi xia zhuanBai she zhuanYan zi daoJi ren yan fuYi shu tao hua qian duo hongHuan le nian nianKuang feng zhi yeNiang reXin hong lou mengHua jieDang fu xinSan nu xing


Aktualizace osobnostního profilu Griffin Yueh Feng: 24.12. 2023 11:47