Danny Elfman 70 let


Vlastním jménem Daniel Robert Elfman, je americký zpěvák a skladatel, který v první polovině 80. let působil ve skupině Oingo Boingo a posléze se stal jedním z nejvyhledávanějších filmových skladatelů dnešního Hollywoodu.

V roce 1985 nastal v Elfmanově kariéře zlom, a to když poznal Tima Burtona, který si přál, aby Oingo Boingo složili hudbu k jeho prvotině PEE-WEEHO VELKÉ DOBRODRUŽSTVÍ. Počínaje tímto filmem začala více než úspěšná spolupráce těchto dvou nevšedních mužů. Elfman složil hudbu téměř ke všemu, co Burton natočil. Elfman samozřejmě neskládal jen pro Burtona, a tak můžeme jeho hudbu slyšet ve filmech jako MUŽI V ČERNÉM, SPIDER-MAN, nebo ZEMŘÍT PRO, a v mnoha dalších. Vytvořil také úvodní hudbu k seriálům, zde uveďme kupříkladu ZOUFALÉ MANŽELKY, nebo SIMPSONOVI.

Stejně dobře jako ve skládání se Elfman prosadil při namluvení (resp. nazpívání) hlasů Jacka Skellingtona v NIGHTMARE BEFORE CHRISTMAS anebo Oompa Loompů v KARLÍKOVI A TOVÁRNĚ NA ČOKOLÁDU.

Elfmanova hudba může být temná a zádumčivá, jindy hravá a romantická, divoká a maniakální. V jeho tvorbě se odráží vliv mnoha jeho vzorů. Například vliv Bernarda Hermanna můžeme nejvíc slyšet ve sci-fi komedii MARS ÚTOČÍ!. V BATMANOVI se zase dá rozpoznat vliv Nino Roty. Jindy má Elfmanova hudba nádech východní Evropy, zde se nechal Elfman inspirovat Stravinským, Čajkovským, nebo také Mozartem. V CHICAGU můžeme slyšet Elfmanovu jazzovější tvorbu.


29.5.1953
Los Angeles, California, USA
Danny Elfman csfd

Beetlejuice 2Bloody BridgetBílý šumDoctor Strange v mnohovesmíru šílenstvíŽena v okněDolittleAliens, Clowns & GeeksDumboMuži v černém: Globální hrozbaGrinchNeboj, daleko neutečePadesát odstínů svobodyCircle: Uzavřený kruhLiga spravedlnostiPadesát odstínů temnotyTulipánová horečkaAlenka v říši divů: Za zrcadlemDívka ve vlakuZlo nikdy nespíAvengers: Age of UltronHusí kůžeKonec šňůryPadesát odstínů šediDobrodružství pana Peabodyho a ShermanaVelké očiKrálovství lesních strážcůMocný vládce OzŠpinavý trikFrankenweenie: Domácí mazlíčekHitchcockMuži v černém 3Temné stínyTerapie láskouZemě nadějeNeklidOcelová pěstAlenka v říši divůTři dny ke svoboděVlkodlakTerminator SalvationThe Notorious B.I.G.Zažít WoodstockHellboy 2: Zlatá armádaMilkWantedKrálovstvíRobinsonoviBoží zápasníkŠarlotina pavučinkaKarlík a továrna na čokoláduMrtvá nevěsta Tima BurtonaSpider-Man 2HulkVelká rybaMuži v černém 2Spider-ManČervený drakPlaneta opicSpy Kids: Špioni v akciOtec rodiny


Aktualizace osobnostního profilu Danny Elfman: 18.11. 2023 14:08