Věra Kubánková (1924 - 2016)


Věra Kubánková se narodila v Košicích, gymnázium studovala v Hradci Králové, za války byla totálně nasazená v továrně na plynové masky v Brně, po válce pak zvítězila touha po divadle pěstovaná již od dětství a nastoupila na brněnskou konzervatoř, kterou absolvovala v roce 1948. Poté nastoupila své první angažmá v Horáckém divadle v Jihlavě (1948-1950), následovala scéna Divadla pracujících v Gottwaldově (dnešní Zlín; 1950-1952). Mezi výrazné herecké osobnosti se pak dostala v souboru Realistického divadla Zdeňka Nejedlého v Praze (1952-1967), kde prošla širokým rejstříkem postav, od lyrických mladých dívek po dramaticky ztvárněné zralé ženy, uplatnila se i v komediálních hrách. Významnou etapou její herecké dráhy bylo působení v Divadle Za branou (1967-1972) pod vedením O. Krejči. Zde vynikla především v Čechovových Třech sestrách, které měly přes 200 repríz a Divadlo Za branou s tímto představením slavilo velký úspěch také na zájezdech po celé Evropě. Po uzavření této scény se Kubánková vrátila do Realistického divadla, kde strávila dalších sedmnáct let (1973-1990). Po obnovení Divadla Za branou znovu vstoupila na jeviště pod Krejčou (1991-1994), ale i činnost tohoto divadla byla o několik let později ukončena. Od roku 1994 je Kubánková v penzi, příležitostně ale vystupuje v divadle nadále. Pohostinsky hrála například v Divadle Na prádle nebo v Divadle Radka Brzobohatého, velký ohlas zaznamenala její role babičky ve hře O žlutém kopci (Divadlo Na zábradlí, 2007). Frekvence jejích výstupů není nijak vysoká, o to více udivuje svou neuvěřitelnou vitalitou (v roce 2008 ve věku čtyřiaosmdesáti let hostovala na třech pražských scénách), která se ostatně projevuje i jejím poměrně četným výskytem před televizní kamerou v posledních letech.

Kromě divadla, filmu a televize se Kubánková se zalíbením realizovala také v rozhlase, kde se podílela na dramatizaci našich i světových literárních děl, recitovala také verše. Nedílnou součástí práce Věry Kubánkové je také dlouholeté působení v dabingu. Překvapivou popularitu mezi mladými lidmi získala Kubánková jako osmdesátiletá účinkováním v klipu Virtuální duet skupiny Tata Bojs. Dodnes se ostatně objevuje také ve studentských filmech FAMU, čtyři roky působila také pedagogicky na DAMU. Satisfakcí za dlouholetý přínos české kultuře byla Cena Františka Filipovského za celoživotní mistrovství v dabingu (1999) a Cena Thálie za celoživotní mistrovství na divadle (2006).

Věra Kubánková je podruhé vdaná, jejím prvním manželem byl divadelní režisér a příležitostný herec Emil Kadeřávek (1926-1991).


22.7.1924
Košice, Československo
13.4.2016
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Věra Kubánková csfd

ŘachandaKobry a užovkyDešťová vílaArchivDívka a kouzelníkHospoda U bílé kočkyŠejkPolibek na cestuCesta do Vídně a zpátkyHezké chvilky bez zárukyZlá minutaZlatá bránaChlípníkSmradiZa zdíJak vyléčit JežibabuO vílách RojenicíchDům poslední radostiBubáci pro všední denDuhová horaKrálovství květinEcce ConstantiaPravda a ležRůže z BertramkyTři dary láskyKosmická čarodějnice v ČeboniAhmed a HazarHoupačkaTa naše písnička česká IIRomance o vodníkoviRubín má barvu krveZkouška kvalityMá vlastNepolepšitelný starý mužRizikové pracovištěSoučtySrdíčkoTřináctý předsedaOni věděli, co je láskaOsudy dobrého vojáka ŠvejkaDuhová kuličkaMlčení Marie ZvoníkovéPozvánka psaná antikvouPták ŽalTenký ledJak se rozloučit s OdettkouNoc smaragdového měsíceProdloužený časZáchvěv strachuČarovná rybí kostičkaDva útržky ze života mužeJejí pastorkyňaJohnny si vzal puškuVzpurní svědkovéHra na slepou bábuMyslím, že vímNádherná městaTajný úkolČas strachu a statečnostiA na konci je začátek


Aktualizace osobnostního profilu Věra Kubánková: 8.3. 2024 18:28