Jana Tomečková 82 let


Herečka Jana Tomečková se narodila na Slovensku, ale vyrůstala v Čechách, přičemž od studentských let tíhla k divadlu. Bez odborné průpravy nastoupila jako devatenáctiletá do Jihočeského divadla v Českých Budějovicích, kde pobyla jednu sezónu (1960-1961). Další dva roky působila ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti (1961-1963). Následujících osm sezón sbírala Jana Tomečková další herecké zkušenosti v souboru Divadla Jiřího Wolkera v Praze (1963-1971). Pražské angažmá přineslo Tomečkové první příležitosti v médiích, začala pracovat pro rozhlas, věnovala se dabingu zahraničních filmů. Poprvé se objevila i před filmovou kamerou a v dětském snímku ČERVENÁ KŮLNA (1968) hrála menší roli sekretářky Jany.

V sedmdesátých letech začala Tomečková znovu točit, lokalizace jejího divadelního angažmá celkem logicky vedla k tomu, že ji oslovovali především tvůrci dětských filmů z gottwaldovského studia, případně točila pro televizi v Brně nebo Ostravě. Poměrně velkou roli ztvárnila v televizní komedii KOŠILKA (1974), která byla natočena v ostravském studiu, koncem sedmdesátých let začaly přicházet role maminek dětských hrdinů. Z takového typu rolí je nutno připomenout především film INDIÁNI Z VĚTROVA (1979), dále hrála v dobově oblíbených snímcích jako MALÝ VELKÝ HOKEJISTA (1982) nebo TŘETÍ SKOBA PRO KOCOURA (1983).

Výjimečně ji oslovili i režiséři z Barrandova a například v režii Františka Vláčila se objevila (opět v postavě maminky) ve filmu KONCERT NA KONCI LÉTA (1979). Od konce osmdesátých let se Tomečková ve filmu prakticky nevyskytuje, občas ale účinkuje v experimentálních snímcích Filmové školy ve Zlíně. V poslední době ji bylo možno vidět také v televizních seriálech (ČETNICKÉ HUMORESKY, 2003; VYPRÁVĚJ, 2009).


15.5.1941
Prievidza, Slovenský stát
Jana Tomečková csfd

Čtvrteční ránaParta za miliónHauřiVšichni mají talentTřetí skoba pro KocouraMalý velký hokejistaPohádka o Honzíkovi a MařenceChlapi přece nepláčouIndiáni z VětrovaKoncert na konci létaNekonečná - nevystupovatKošilkaVencaČervená kůlnaJá, MattoniVyprávějČetnické humoreskySafariJedno malé sídliskoSpadla z nebeRozsudekBaťa Tomáš, živýBoj se stínemRomance rytířské dobyFrantišekSpát a spátMrazivá tajemství


Aktualizace osobnostního profilu Jana Tomečková: 3.11. 2023 01:06