Jiří Šrámek (1920 - 2004)


Jiří Šrámek byl především významnou osobností mluveného slova, díky několika menším rolím známe ale i jeho tvář z filmu. Narodil se v Praze, kde také absolvoval studium na dramatickém oddělení Státní konzervatoře (1939). V době druhé světové války hrál v oblastních divadlech v Pardubicích a v Ostravě, po osvobození se vrátil do Prahy a v letech 1945-1947 působil v nově založeném Realistickém divadle.

Sám Šrámek četl komentáře k desítkám dokumentárních filmů, zvláště v padesátých letech. Ostatně, historicky první zpravodajská relace Československé televize v roce 1953 je také Šrámkovou prací. Hlasem vypravěče se uplatnil i v celovečerních snímcích, například MUŽ Z PRVNÍHO STOLETÍ (1961) nebo KRÁL KRÁLŮ (1963). Výjimečně se postavil před kameru i jako herec. V nevelké postavě referenta jej bylo možno vidět v zapomenuté kriminálce TEREZA (1961), jako reportér se objevil v dětské detektivce U TELEFONU MARTIN (1966). Až jako penzista se pak dočkal větší role agenturního dramaturga Pihy v posmutnělé komedii NEJISTÁ SEZÓNA (1987).

Jako režisér Supraphonu působil Jiří Šrámek až do konce osmdesátých let, poté odešel do důchodu. Zemřel 31. července 2004 krátce po svých 84. narozeninách.


7.7.1920
Praha, Československo
31.7.2004
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Jiří Šrámek csfd

Nejistá sezónaKlientVýstřely v Mariánských LázníchCesty mužůZrození hvězdyMartin a červené sklíčkoU telefonu MartinPřípad DanielaKrál KrálůPražské bluesMuž z prvního stoletíTerezaVyšší principPříběhy slavnýchDevět kapitol ze starého dějepisuDějiny čs. kinematografie I.Zdánlivé pohyby planetOrlík - vodní díloOdsun zasiahnutých z AOZOrganizácia a činnosť oddielu lekárskej pomoci pri útoku atómových zbraníZdravotnícka špecializovaná pomoc pri útoku atómových zbraníAby nebyli samiSetkání v LipskuDopis příteliHokejový brankářHrdinové šesti dnůJan Amos KomenskýKapky a bublinyKarel Klíč -  vynálezce hlubotiskuMinikřídla v oblacíchMájové dny 1957Nové světy I-IIINové způsoby výroby modelůStavba a funkce těla ssavceZemědělské stavbyZlepšování zauhlovacích zařízeníŠerm I., II.Automatická betonárnaBarvení papíruBezpečnost práce ve mlýnech a ve výkupních skladechBezpečnost především !Brusná metoda v  nábytkářstvíDaleko od PrahyDobré senoElektrolytická disociaceHazardování ze zvykuHydraulický nakladač NH 100Házená o sedmi hráčíchKošíková IV.KrálíciLidé a městoMléčná žlázaNa divokých vodáchNaše rybníkyNaše výrobky zná celý světNaše zámořská plavbaO Luninovcích na povrchových dolech


Aktualizace osobnostního profilu Jiří Šrámek: 4.3. 2024 01:33