Eric Mitchell


Francouzský herec, režisér, scenárista a producent je znám svou tvorbou nezávislých filmů No wave, ve kterých kombinoval temně zlověstné obrazy, aby zkoumal způsob, jakým je jednotlivec omezen společností.

Ve druhé polovině 70. let začal spolupracovat s uměleckou nezávislou organizaci Colab a noiserockovými hudebníky undergroundové scény. Svůj herecký debut si odbyl v uměleckém snímku Unmade Beds (1976), kde se seznámil se zpěvačkou Debbie Harry a kytaristou Ivanem Králem. V té době Eric začínal tvořit sérii hluboce osobních krátkometrážních filmů, natočené lacinou kamerou Super 8mm a 16mm. První režíjní počiny Erica lze nazývat jeho sedmiminutový snímek Mass Homicide (1977), po kterém následuje teroristický celulojd ve warholově stylu Kidnapped (1978), kde hudbu k filmu obstaral Iggy Pop a Devo.

S Debbie Harry a Ivanem Králem se znovu jako herec setkává v No Wave thrillu The Foreigner (1978). Ve spolupráci se slavným německým umělcem Martinem Kippenbergerem v té době také vydal punkový singl „Luxus“ (1979). Následně režíruje politickou satiru Red Italy (1979), který vypráví příběh o bohaté znuděné ženě a jejím manželem z dělnické třidy.

Během 80. let se blýskl jako herec ještě v několika více, či méně známých nezávislých počinech. Z těch, co stojí za zmínku, lze jmenovat ještě: Trvalá dovolená (1980) režiséra Jima Jarmusche, dále The Long Island Four (1980), který sám napsal i zrežíroval, nebo posléze herecká účast v ceněné drámě Candy Mountain (1988), kde si zahrál po boku kamaráda Jima Jarmusche a hudebníka Toma Waitse. Mezitím režíroval komedii The Way It Is (1985) o skupině začínajících herců, kde obsadil své kamarády Steve Buscemiho a Vincenta Galla.

Eric Mitchell csfd

Viděl jsem, jak byl zabit Ben BarkaÀ vendreDreamlandTriple Bogey on a Par Five HoleEnd of the NightForce of CircumstanceDernier criCandy MountainThe Way It IsThe Long Island FourTrvalá dovolenáUnderground U.S.A.The ForeignerThe Scenic RouteUnmade BedsNo New YorkBlank City


Aktualizace osobnostního profilu Eric Mitchell: 22.11. 2023 13:54