Míla Reymonová (1907 - 1993)


Míla Reymonová se narodila 3. října 1907 (chybně se uvádí rok 1912) v Praze jako Milena Reymonová do rodiny úředníka hypoteční banky. Uváděna byla též jako Míla Rejmonová, Rajmonová nebo Raymon. Po své matce, učitelky literatury a vášnivé houslistky, zdědila nevšední hudební talent. Vynikala v hraní na housle, kterému se od pěti let zdokonalovala u Štěpána Suchého, Jindřicha Felda a Jana Mařáka.

Věhlasu jejího hudebního nadání si na začátku třicátých let povšimlo i filmové umění. Poprvé jako milenku v okně v komedii Miroslava J. Krňanského KARIÉRA PAVLA ČAMRDY (1931). Poté, bez řádných hereckých školení, ve filmu dostávala nejčastěji různé větši postavy atraktivních a vyvinutých žen. Bohužel se však její herecká nepřipravenost odrazila i na jejích filmových výkonech.

Vytvořila návštěvnici módní přehlídky v Medeotti – Boháčově nezdařeném pokusu o hudební komedii DĚVČÁTKO, NEŘÍKEJ NE! (1932), houslistku v Belvederu v české a německé verzi snímku POBOČNÍK JEHO VÝSOSTI (1933) Martina Friče a Vlasty Buriana, studentku konzervatoře Jarmilu Ventovou ve zfilmované hře herce Bedřicha Vrbského JEJÍ LÉKAŘ (1933) Vladimírem Slavínským, animírku v prestižním česko – francouzském snímku VOLHA V PLAMENECH (1934), natáčeném na Barrandově pouze ve francouzské verzi, Irenu ve špionážním VZDUŠNÉM TORPÉDU 48 (1936), paní Severovou v komedii TŘI MUŽI VE SNĚHU (1936) Vladimíra Slavínského nebo sňatkovým podvodníkem Horowitzem (Oldřich Nový) oklamanou ženu v Lamačově operetce NA TÝ LOUCE ZELENÝ (1936).

Roku 1937 si v naší kinematografii zahrála naposledy. Vytvořila velké kreace velmi půvabné herečky Heranové ve Špelinově ostudném melodramatu KRB BEZ OHNĚ, jímavě svůdné herečky Soni Kolářové v dalším melodramatu ŽENA NA ROZCESTÍ v režii Oldřicha Kmínka a na závěr milenku dobrodruha Leona Webera (Vlasta Burian) ve Fričově detektivní komedii TŘI VEJCE DO SKLA, která byla také jejím dvanáctým snímkem v kariéře.


3.10.1907
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko
15.5.1993
pravděpodobně ve Velké Británii
Míla Reymonová csfd

Krb bez ohněTři vejce do sklaŽena na rozcestíNa tý louce zelenýTři muži ve sněhuVzdušné torpédo 48Volha v plamenech (francouzská verze)Dobrý tramp BernášekJejí lékařPobočník Jeho VýsostiPobočník Jeho Výsosti (německá verze)Děvčátko, neříkej ne!Kariéra Pavla ČamrdyMagistři smíchu


Aktualizace osobnostního profilu Míla Reymonová: 11.4. 2024 19:29