Hana Jenčíková 125 let


Hana Jenčíková se narodila 13. července 1898 v Praze jako Hana Škrdlantová (někdy psána jako Hana Škrlantová). Po krátkých studií se stala dělnicí v pražské Orionce. Měla však skvělé taneční sklony a seznámila se a vazala si tanečníka, choreografa, baletního mistra, herce, spisovatele a později i člena baletu Národního divadla Joe Jenčíka (1893 – 1945), pod jehož tanečním vedením a partnerstvím v duetu vystupovala na různých pražských kabaretních scénách baru Tabarin, Gri – Gri Baru, Rokoka a známého kabaretu Červené sedmy. Od 14. června do 17. září 1922 se jako Sulamit celkem patnáctkrát zjevila v baletu „Legenda o Josefu“ Richarda Strausse na scéně pražského Národního divadla.

Na začátku druhé poloviny 20. let se vrátila opět do rodné Prahy, a opět pokračovala v taneční činnosti v Alhambře, v Edenu (vodní pantomima) a ve Vinohradské zpěvohře (revue). Ve druhé polovině 30. let nadobro odešla Hana Jenčíková z Československa a opět vystupovala jako primabalerína v italském Miláně a v La Scale (roku 1937 v „Piccadilly“). V cizině vystupovala pod uměleckými pseudonymy La Jana, La Gattanera, La Gitanera či Christo Floretti.

Na Helenu Škrdlantovou – Jenčíkovou a Joe Jenčíka vzpomínal v roce 1959 současník, zaměstnavatel a svědek jejich umělecké činnosti v Gri – Gri baru a Rokoku Jiří Červený: „…V Gri – Gri vystupovali zejména Joe a Hana Jenčíkovi, … Sám krásně urostlé a statné postavy, zajímavé tváře, měl za partnerku Hanu Škrdlantovou, štíhlou, téměř vyhublou brunetu velmi pikantního typu. Pod jeho vedením vyrostla ve skutečnou umělkyni taneční a posléze zmizela do ciziny; žije v Itálii…“

Do české kinematografie vstoupila těsně po převratu v roce 1918, když se po menší epizodce v dnes již nedochovaném Binovcově DOBRODRUŽSTVÍ JOE FOCKA (1918) zjevila jako komorná Zo v dramatu A VÁŠEŇ VÍTĚZÍ (1918).


13.7.1898
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko
Hana Jenčíková csfd

TrhaniŠest mušketýrůKam s ním?Tulákovo srdceTy petřínské stráněDěti osuduStínyZelený automobilOdplataSetřelé písmoOhněm a mečemA vášeň vítězíDobrodružství Joe Focka


Aktualizace osobnostního profilu Hana Jenčíková: 27.4. 2024 05:16