Luigi Hofman (1879 - 1934)


Za exoticky znělým jménem Luigi Hofman se skrývá původní české jméno Ludvík Hrabánek. Narodil se 8. května 1879 v Praze. Vystudoval a stal se až do odchodu na odpočinek soukromým úředníkem. O jeho soukromí více bližších informací, stejně jako u jeho hereckých současníků a dalších dnes již zcela zapomenutých filmových průkopníků, bohužel nemáme. Hned po vzniku republiky se zamiloval do filmu a stal se představitelem řady epizodních, menších i větších filmových kreací. Zároveň využil své povolání úředníka, když byl v letech 1923 – 1930 zaměstnán v Organizaci československého filmového herectva (známé pod zkratkou OČFH). Pod svým pseudonymem se poprvé objevil jako strýc v Binovcově komedii OŠÁLENÁ KOMTESA ZUZANA (1918) s hvězdou němých filmů Suzanne Marwille v titulní úloze.

V polovině 20. let si dále Luigi Hofman zahrál ve snímcích KORYATOVIČ (magnát), MUŽ BEZ SRDCE (komorník), ČAROVNÉ OČI (rada Traufner), PÍSEŇ ŽIVOTA (továrník Silver), LEŠETÍNSKÝ KOVÁŘ (cizácký továrník), CHYŤTE HO! (strážník), ŠEST MUŠKETÝRŮ (host v pivnici), Z ČESKÝCH MLÝNŮ (zásmucký statkář), VDAVKY NANYNKY KULICHOVY (pan domácí Stanislav Myslíkovský), ŘINA (starší profesor gymnázia), PANTÁTA BEZOUŠEK (průvodčí ve vlaku), DOBRÝ VOJÁK ŠVEJK (papírník ve vazbě), IRČA V HNÍZDEČKU (otec), BAHNO PRAHY (krčmář Jáchym Mates), KRÁSNÁ VYZVĚDAČKA (prezident Ardenska Michal de Costa).

Na rozhraní 20. a 30. let se zjevil jako celník (POHORSKÁ VESNICE), otec (MODRÝ DÉMANT), ctitel paní Bromové (HANIČKO, CO S TEBOU BUDE?), sluha na zámku (Z ČESKÝCH MLÝNŮ), legionář (PLUKOVNÍK ŠVEC), vrátný v hotelu (HORSKÉ VOLÁNÍ S. O. S.), soudce (BOŽÍ MLÝNY) a též lékař (ADJUNKT VRBA). V raných zvukových 30. létech ho diváci už zvukových filmů mohli zahlédnout jako: dvorský písař (PSOHLAVCI), šéfredaktor (POSLEDNÍ BOHÉM), Ninin (hrála ji Máňa Ženíšková) otec (MILÁČEK PLUKU) a herec Tylovy (představovaný Karlem Třešňákem) družiny (KAREL HAVLÍČEK BOROVSKÝ). Řada těchto filmů se ani nedochovala.

Mezi jeho poslední natočené filmy patří např. ZAPADLÍ VLASTENCI (panský úředník na večírku), TISÍC ZA JEDNU NOC (pan ředitel hotelu), SESTRA ANGELIKA (host v Casinu), PRÁVO NA HŘÍCH (pacient MUDr. Macha), PÍSNIČKÁŘ (policejní komisař), PEPINA REJHOLCOVÁ (tajemník divadla), PENÍZE NEBO ŽIVOT (městská delegace), DĚVČÁTKO, NEŘÍKEJ NE! (návštěvník módní přehlídky), ANTON ŠPELEC, OSTROSTŘELEC (muž v cylindru), S VYLOUČENÍM VEŘEJNOSTI (soudní votant), ŘEKA (host v hotelu), OKÉNKO (host v baru), DOBRÝ TRAMP BERNÁŠEK (rozhodčí kanoistických závodů) a JEJÍ LÉKAŘ (komerční rada Rybák).


8.5.1879
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko
23.6.1934
Praha, Československo
Luigi Hofman csfd

Blednoucí romanceŽena, která ví, co chceDobrý tramp BernášekJejí lékařOkénkoS vyloučením veřejnostiSedmá velmocŘekaAnton Špelec, ostrostřelecDěvčátko, neříkej ne!Peníze nebo životPepina RejholcováPrávo na hříchPísničkářSestra AngelikaTisíc za jednu nocZapadlí vlastenciKarel Havlíček BorovskýMiláček plukuPoslední bohémPsohlavciAdjunkt VrbaBoží mlýnyHorské volání S. O. S.Plukovník ŠvecZ českých mlýnůModrý démantPohorská vesniceBahno PrahyDvě oči, které nezklamouKrásná vyzvědačkaIrča v hnízdečkuPantáta BezoušekŘinaDobrý voják ŠvejkVdavky Nanynky KulichovyZ českých mlýnůŠest mušketýrůChyťte ho!Lešetínský kovářPoslední píseňČarovné očiLikérová princezničkaO velkou cenuManželé paní MilenyNad propastíPříchozí z temnotStínyZelený automobilZpěv zlataOklamaný hypnotisér SwengaliSivooký démonA vášeň vítězíDobrodružství Joe FockaOšálená komtesa ZuzanaNeděle československých filmových pracovníků


Aktualizace osobnostního profilu Luigi Hofman: 26.4. 2024 02:40