Jindřich Fiala (1897 - 1950)


Jindřich Fiala se narodil 3. února 1897 v Praze. Krátce studoval, ale okouzlilo ho filmové umění. Proto se v pětadvaceti letech oddal cele české kinematografii. Kromě filmového herectví malých epizodek se ve filmové výrobně uplatnil též jako vedoucí výroby a i asistent režie, např. ROZMARY MLÁDÍ (1933), POLIBEK VE SNĚHU (1935), NAŠE XI. (1936), CECH PANEN KUTNOHORSKÝCH (1938), PROSÍM, PANE PROFESORE! (1940), MADLA ZPÍVÁ EVROPĚ (1940), STŘEVÍČKY SLEČNY PAVLÍNY (1941). Nejvýraznější bylo jeho herectví epizodek a malých roliček. Zde se uplatnila jeho vyzáblá postava, též hubený podlouhlý obličej a trochu přiskřípnutý hlas.

V první polovině zvukových 30. let se uplatnil jako muž ve frontě v Innemannově PÍSNIČKÁŘI (1932), host na posvícení v PEPINĚ REJHOLCOVÉ (1932) Václava Binovce, svatební host v dramatu Jana Svitáka a Fridricha Fehéra ŠTVANÍ LIDÉ (1933), invalida v Kubáskově SVÍTÁNÍ (1933), opět listonoš v komedii Karla Antona JSEM DĚVČE S ČERTEM V TĚLE (1933), nemocný venkovan v komedii JEJÍ LÉKAŘ (1933) Vladimíra Slavínského, inspicient v komedii EXEKUTOR V KABARETU (1933) Roberta Zdráhala, manžel Berty Králové (Věra Skalská) v Innemannově filmu TŘI KROKY OD TĚLA (1934), tulák Šťovíček v Martenově melodramatu ZA ŘÁDOVÝMI DVEŘMI (1934), klarinetista v VDAVKÁCH NANYNKY KULICHOVY (1935) Vladimíra Slavínského a listonoš v Cikánově filmu KRÁL ULICE (1935).

Do začátku německé okupace se zjevil ve snímcích VZDUŠNÉ TORPÉDO 48 (nezaměstnaný pacient), VOJNARKA (host v hospodě), ULIČKA V RÁJI (host ve výčepu v klobouku), JÍZDNÍ HLÍDKA (ruský zajatec), LOJZIČKA (vesničan), NAŠE XI. (telefonní montér), IRČIN ROMÁNEK (kočébr), TŘI VEJCE DO SKLA (zloděj), SVĚT PATŘÍ NÁM (návštěvník panoptika), NAŠI FURIANTI (soused), ARMÁDNÍ DVOJČATA (vojín), VČERA NEDĚLE BYLA (ovázaný pacient), SVĚT KDE SE ŽEBRÁ (muž), JARKA A VĚRA (profesor latiny), DRUHÉ MLÁDÍ (školní zřízenec), CESTOU KŘÍŽOVOU (vesničan) a KDYBYCH BYL TÁTOU (expedient z hračkářství).

Za okupace nalezl uplatnění ve snímcích VESELÁ BÍDA (zřízenec operetního divadla), KOUZELNÝ DŮM (asistent kouzelníka), KRISTIÁN (závozník s minerálkou), HUMORESKA (kamelot), NEVINNÁ a SRDCE V CELOFÁNU (venkovan), PRO KAMARÁDA (flašinetář a havíř), OKÉNKO DO NEBE (kameraman Jan Červený), MINULOST JANY KOSINOVÉ (inspicient), KONEČNĚ SAMI (nádražní nosič), PALIČOVA DCERA (host v kořalně), MĚSTEČKO NA DLANI (chasník), krátký DŮM ZA MĚSTEM (mistr odborného výcviku), krátkometrážní CHLAPCI V MODRÉM (mistr v továrně) a ROZINA SEBRANEC (starší muž v noclehárně). Poslední jmenovaný byl natáčen na sklonku protektorátu, uveden byl až po osvobození.


3.2.1897
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko
11.8.1950
Praha, Československo
Jindřich Fiala csfd

Případ Z-8AlenaMuzikantPancho se ženíRozina sebranecPaličova dceraKonečně samiMinulost Jany KosinovéOkénko do nebePro kamarádaBílá jachta ve SplituHumoreskaKdybych byl tátouKouzelný důmKristianNevinnáSrdce v celofánuVeselá bídaBláhové děvčeCestou křížovouDruhé mládíJarka a VěraSvět kde se žebráVčera neděle bylaArmádní dvojčataKarel Hynek MáchaNaši furiantiSvět patří námTři vejce do sklaIrčin románekJízdní hlídkaLojzičkaNaše XI.Ulička v rájiVzdušné torpédo 48Král uliceVdavky Nanynky KulichovyTři kroky od tělaZa řádovými dveřmiExekutor v kabaretuJejí lékařJsem děvče s čertem v těleSvítáníZatykač Z - 48Pepina RejholcováPísničkářAdjunkt VrbaStarý hříchZ českých mlýnůVe dvou se to lépe táhneVeterán VotrubaZ láskyPražské dětiŠvejk v civiluBludné dušeNa letním bytěVálečné tajnosti pražskéDobrý voják ŠvejkRománek zapadlé uličky


Aktualizace osobnostního profilu Jindřich Fiala: 15.11. 2023 23:37