Jan Richter (1896 - 1936)


Jan Richter se narodil 6. května 1896 (jiné prameny chybně uvádějí 16. června 1892) v Praze do rodiny vrátného z městské pojišťovny jako jeden ze šesti dětí. Po měšťance se vyučil papírníkem ve velkoskladu v Melantrichově ulici. Od dětství se dobrovolně věnoval ochotnické činnosti ve známé Řemeslnicko – živnostenské besedě. Do jeho rodiny se přiženil herec Eman Fiala, který ho přivedl k profesionálnímu herectví. Přes kabaretní scény se dostal do smíchovské Arény a do Divadla Vlasty Buriana (1925 – 1936).

Ve filmu debutoval roku 1924 v filmech CHYŤTE HO! (lupič) a DVOJÍ ŽIVOT (karbaník). Již v němém období se stal vyhledávaným představitelem rozličných a svérázných charakterů ve snímcích SYN HOR (vrátný u Zarena), LUCERNA (muzikant), JEDENÁCTÉ PŘIKÁZÁNÍ (pan okresní), Z ČESKÝCH MLÝNŮ (sluha Josef), ŠEST MUŠKETÝRŮ (výtržník), VÁLEČNÉ TAJNOSTI PRAŽSKÉ (vynálezce), POHÁDKA MÁJE (obecní strážník), PRAŽSKÝ FLAMENDR (dozorce), PANTÁTA BEZOUŠEK (nádražní nosič), LÁSKY KAČENKY STRNADOVÉ (host), PRAŽSKÝ KAT (lupič Frank), DOBRÝ VOJÁK ŠVEJK (zákazník a svobodník), ŠVEJK V CIVILU (funebrák), BATALION (pasák holek), MODRÝ DÉMANT (účastník spiritistické seance), PÁTER VOJTĚCH (policajt Mařánek), DĚVČE Z TABÁKOVÉ TOVÁRNY (starosta obce), ZNÁMOSTI Z ULICE (správce Zelenka), Z ČESKÝCH MLÝNŮ (nápadník), TCHÁN KONDELÍK A ZEŤ VEJVARA (host na křtinách) aj.

Obdobné role vytvářel i ve 30. letech v postavách číšníků a hostinských (MUŽI V OFFSIDU, DOBRÝ VOJÁK ŠVEJK, SEDMÁ VELMOC), lupičů (PENÍZE NEBO ŽIVOT), vězňů (VRAŽDA V OSTROVNÍ ULICI, ROZPUSTILÁ NOC, ULIČNICE), hajných i pytláků (PÍSEŇ O VELIKÉ LÁSCE, POZDNÍ MÁJ), exekutorů (POLSKÁ KREV), detektivů a policajtů (LOUPEŽNÍK, U NÁS V KOCOURKOVĚ), opilců, hostů a karbaníků (ZE SOBOTY NA NEDĚLI, ŠENKÝŘKA „U DIVOKÉ KRÁSY“, BEZDĚTNÁ, NA TÝ LOUCE ZELENÝ), dělníků a různých zaměstnanců (SKALNÍ ŠEVCI, PEPINA REJHOLCOVÁ, JINDRA, HRABĚNKA OSTROVÍNOVÁ, PSOHLAVCI, Z BLÁTA DO LOUŽE, KLUB TŘÍ), pobudů (POSLEDNÍ BOHÉM, HEJ RUP!, DOBRÝ TRAMP BERNÁŠEK) a desítky dalších.

Často hrál se svým zaměstnavatelem Vlastou Burianem: Brabcův soused číšník v lamačovské komedii ON A JEHO SESTRA (1931), přísný policejní komisař v Lamačově komedii TO NEZNÁTE HADIMRŠKU (1931), vrchní číšník v kavárně v LELÍČKOVI VE SLUŽBÁCH SHERLOCKA HOLMESE (1932) Karla Lamače, inspektor drah Jahn ve FUNEBRÁKOVI (1932), host na pohřbu ve Fričově ANTON ŠPELCI, OSTROSTŘELCI (1932) a opilec v komedii POBOČNÍK JEHO VÝSOSTI (1933) Martina Friče.


6.5.1896
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko
11.9.1936
Praha, Československo
Jan Richter csfd

Komediantská princeznaNa tý louce zelenýTrhaniUlička v rájiUličniceBezdětnáKlub tříHej-rup!Polská krevPolská krev (německá verze)Pozdní májRozpustilá nocU nás v KocourkověZ bláta do loužeDobrý tramp BernášekJindra, hraběnka OstrovínováPobočník Jeho VýsostiPobočník Jeho Výsosti (německá verze)Sedmá velmocVražda v Ostrovní uliciAnton Špelec, ostrostřelecFunebrákLelíček ve službách Sherlocka HolmeseMalostranští mušketýřiPeníze nebo životPepina RejholcováPíseň o velké lásceŠenkýřka „U divoké krásy“Dobrý voják ŠvejkLoupežníkMiláček plukuMuži v offsiduOn a jeho sestraPoslední bohémPsohlavciSkalní ševciTo neznáte HadimrškuZe soboty na neděliOsudy dobrého vojáka ŠvejkaTchán Kondelík a zeť VejvaraZ českých mlýnůDěvče z tabákové továrnyHříchModrý démantPáter VojtěchVeterán VotrubaZnámosti z uliceBatalionDvě oči, které nezklamouPražský katŠvejk v civiluLásky Kačenky StrnadovéOtec Kondelík a ženich Vejvara I.Pantáta BezoušekPohádka májePražský flamendrVálečné tajnosti pražskéDobrý voják ŠvejkJedenácté přikázáníJosef Kajetán Tyl


Aktualizace osobnostního profilu Jan Richter: 2.11. 2023 13:16