Mario Karas (1896 - 1935)


Filmový herec  Mario Karas se narodil jako Antonín Karas, jeho otec se jmenoval Josef Karas (1860–19??), byl horník, maminka Růžena Jezberová (1862–19??), byla v domácnosti, kde se starala o 8 dětí. Takže Mario Karas měl ještě 3 bratry a 4 sestry.

Ve filmu si poprvé zahrál v roce 1919 a do konce němé éry filmu natočil 15 filmů, a v některých filmech měl i větší role. Úplně poprvé to bylo shodou okolností ve filmu režírovaném Richardem F. Branaldem, film se jmenoval Utrpením ke slávě a hrál zde historickou postavu K. H. Borovského.

V němých filmech hrával i záporné role, jako například podvodný nápadník ve filmu Ve dvou se to lépe táhne (1928). Ve filmu Na letnim bytě (1926) si zahrál profesora Jaroslava Havelku, kterému pani Kapičková (A. Nedošínská) způsobí mnoho problémů, když je s manželkou v lázních.

S nástupem zvukového filmu sice dál a dost často hrál, natočil na 20 filmů během krátké doby čtyř let, ale již jen jako epizodista, mnohdy i pouhý komparzista. Z jeho o malinko výraznějších roliček zaslouží vzpomenout jeho posměvačný host v hospodě ve filmu Poslední bohém (1931) nebo probuzený host v hotelu ve filmu Sedmá velmoc (1933).


22.8.1896
Příbram, Rakousko-Uhersko
2.5.1935
Praha, Československo
Mario Karas csfd

Hej-rup!Nezlobte dědečkaPolská krevZlatá KateřinaŽena, která ví, co chceJindra, hraběnka OstrovínováJsem děvče s čertem v těleMadla z cihelnyPobočník Jeho VýsostiPobočník Jeho Výsosti (německá verze)Sedmá velmocDěvčátko, neříkej ne!FunebrákLelíček ve službách Sherlocka HolmeseMalostranští mušketýřiNačeradec král kibicůPepina RejholcováPísničkářTisíc za jednu nocDobrý voják ŠvejkPoslední bohémČerné oči, proč pláčete...?Páter VojtěchVe dvou se to lépe táhneNa letním bytěPantáta BezoušekParnasieBílý rájChyťte ho!Hříchy v manželstvíPoslední polibekZa svobodu národaUtrpením ke slávěDáma z baruPodej štěstí prst a ono ti dá ruku


Aktualizace osobnostního profilu Mario Karas: 2.4. 2024 04:03