Ly Corelli 114 let


Jedna z nejzáhadnějších hereček němého filmu je bezesporu Ly Corelli. Pod tímto exoticky znějícím jménem se skrývá tanečnice rozená jako Martha Szalonek či Szalonková. Narodila se do polské rodiny Johana Szalonka a jeho ženy Marie roz. Szlosarcík. Měla ještě šest sourozenců, ona sama byla nejmladším potomkem rodiny Szalonků.

Z policejní přihlášky z přelomu 20. a 30. let se dočteme, že často střídala svá bydliště. Krátkou dobu žila v polské Lodži, pak i v Berlíně, Bratislavě, Ostravě a i Českých Budějovicích. Zda v těchto městech měla nějaká herecká angažmá není známo.

Do Prahy přišla v roce 1927 a její půvabnou tvář tmavých vlasů si brzy povšiml i náš, tehdy ještě němý film. Nutno podotknout, že si zahrála na samém konci němé éry, kdy všechny filmy, ve kterých se objevila, byly uvedeny v roce 1930, některé dokonce v podobném čase jako první zvukové filmy.

Zahrála si tak ve filmu Džungle velkoměsta (1929), kde sehrála roli sobě vlastní – tanečnici. V dalším filmu Pasák holek (1929) ztvárnila větší roli Betky Hájkové. Ve filmu Černé oči, proč pláčete...? (1930) si zahrála velkou roli svůdnice Xeny.


18.5.1909
Opava, Slezsko, Rakousko-Uhersko
Ly Corelli csfd

Černé oči, proč pláčete...?Džungle velkoměstaPasák holek


Aktualizace osobnostního profilu Ly Corelli: 13.12. 2023 02:40