Alexander Kolowrat (1886 - 1927)


Ač příslušník starobylého českého šlechtického rodu, narodil se ve městě Glen Ridge v New Jersey v USA, kam jeho otec Leopold Filip Kolowrat-Krakowsky utekl po zakázaném souboji v Praze na Klamovce, ve kterém zabil prince Auersperga. Naštěstí dostal otec milost od císaře a rodina se mohla vrátit do Čech, kde v Týnci na Klatovsku Alexander Joseph Kolowrat-Krakowsky vyrůstal. V českém prostředí navštěvoval i místní školu. Po roce studia na gymnáziu v nedalekém Stříbře byl jako desetiletý přijat na internátní římskokatolické gymnázium Kollegium Kalksburg u Vídně. Maturitu složil na vídeňském gymnáziu Theresianum v roce 1904. Dle přání svého otce nastoupil na prestižní Katolickou univerzitu v Lovani. Studia ukončil v roce 1907 a posléze nastoupil jako jednoroční dobrovolník do 13. dragounského pluku prince Evžena Savojského s posádkami v Klatovech, Stříbře a Lounech. Během studii si oblíbil motocykly, automobily a závodění. Během vojenské služby se seznámil s fotografií a k tomu s filmem. Díky věnu matky, baronky Nadine Huppmann-Valbella, dcery bohatého tabákového magnáta, a díky hospodářským schopnostem otce se panství stabilizovalo a stalo se výnosným, což Alexandrovi Kolowratovi umožnilo plně se věnovat oběma vášním automobilismu a filmu.

Během První světové války narukoval v hodnosti poručíka do automobilní jednotky, v níž sloužil jako pobočník velitele. Již v říjnu 1914 získal povolení vyrábět pro svou firmu Sascha-Kriegswoche – válečné týdeníky. O rok později byl převelen do K.u.K Kriegspressuartier – válečného tiskového střediska, v němž byl ustanoven vedoucím filmového oddělení. Další rok 1916 v listopadu získal výhradní práva na filmové zdokumentování pohřbu císaře Františka Josefa I. Během tří dnů vytvořil se svými zaměstnanci 255 kopií. Jestliže válka omezila zahraniční konkurenci a přinesla jeho firmě zisky, tak konec války a rozpad monarchie znamenaly pro Sascha-Filmindustrie ztrátu části trhu. Nicméně Alexandrovi Kolowratovi se podařilo téměř hned po válce získat zastoupení americké filmové společnosti Paramouth.

Ve své filmové společnosti soustředil  po válce řadu tehdejších vynikajících tvůrců – režisérů, kameramanů, scenáristů a samozřejmě hereček a herců. Mnoho později známých tvůrců se stalo slavnými díky tomuto českému aristokratovi a jeho filmové společnosti. Mezi ně patřili například režiséři Alexander Korda a Michael Curtiz (v té době ještě Mihály Kertész),  herečky Anny Ondráková, Marlene Dietrich a Magda Sonja. V letech 1919 až 1922 měla jeho filmová společnost úspěch a on sám kromě řízení společnosti působil jako producent. Produkoval například filmy PRINZ UND BETTELKNABE (český Princ a chuďas), SODOMA UND GOMORRAH, NAMENLOS a později i CAFÉ ELECTRIC s Marlene Dietrich.

30. dubna 1923 uzavřel sňatek s ruskou emigrantkou, kněžnou Sofii Trubeckou, který se konal ve vídeňské chrámu svatého Štěpána. Svatba byla rovněž nafilmovaná režisérem Gustavem Ucickým. V tomto roce a následujících se začala projevovat filmová konkurence ze zahraničí. I přesto v Sascha-Filmindustrie vznikla řada nákladných ale i komerčně úspěšných filmů - MLADÝ MEDARDUS (1923), KRÁLOVNA OTROKŮ (1924), SALAMMBÔ (1925) a CAFÉ ELECTRIC (1927). Neblahý vliv na filmový průmysl měla i cenzura. Vhodnou formou protestu a nátlaku se mu podařilo nejen omezení cenzury, ale i zavedení regulace importu zahraničních filmů.


29.1.1886
Bloomfield, New Jersey, USA
4.12.1927
Vídeň, Wien, Rakousko
Alexander Kolowrat csfd

Café ElectricTingel TangelTanečnice s maskouFräulein FrauNamenlosHerren der MeereSodoma a GomoraFred Roll, der Sekretär des GummikönigsPrinz und BettelknabeAlte und junge GeisterDas Haus zum blauen LöwenDas Nachtlager von Mischli-MischlochDer Liebe Macht, des Rechtes SiegDer MandarinDer Märtyrer seines HerzensDer grüne DiamantDon Juans letztes AbenteuerIhre beste RollePraha roku 1549Albert läßt sich scheidenDem Frieden entgegenDer GewissenswurmDer Mann mit der MaskeDer Schmuck der HerzoginDer Weg zum FriedenDer neue TantalusDie Liebe einer BlindenEr rächt seine SchwiegermutterFrank Boyers DienerFred RollUm ein WeibWir und die anderenWiener ModeschauÖsterr.-ungar. Artillerie war an der WestfrontBilder aus dem Salzkammergut HallstattDer Alt-Ausseer-SeeDer St. Wolfgang- oder OberseeKrieg im ewigen SchneeDas Stahlwerk der Poldihütte während des WeltkriegesNachtrag zur PoldihütteLittle Pitsch als MeisterdetektivDas BabyDer StärkereDer Tribut des KünstlersDer Weg zum ReichtumDer letzte Erbe von LassaDer vorsichtige KapitalistDie beiden MeierPinselputzi rendevuzeltPinselputzi stiftet Unheil und eine EheSeine tapfere FrauWenn die Liebe auf den Hund kommtWer zuletzt lachtDas schwindende HerzDer Brief einer TotenDer DiebstahlDer Mann ohne KopfDer geizige HannesDer gewonnene ProzeßDie goldene Wehr


Aktualizace osobnostního profilu Alexander Kolowrat: 21.11. 2023 03:23