Petr Skála (1925 - 2004)


Petr Skála se narodil jako Ladislav Kopeček, až později jako divadelní herec přijal umělecký pseudonym. Pocházel z Čáslavi, vystudoval gymnázium a ještě za války začal hrát divadlo, napřed v kočovné společnosti J. Primy, později v Divadle Orlických měst. Po válce prošel několika divadelními angažmá na oblastních scénách v Poděbradech, Karlových Varech, Kutné Hoře a Kladně, krátce působil také v Praze, v Realistickém divadle a v Divadle na Vinohradech (tehdy Ústřední divadlo československé armády).

V naší kinematografii zanechal Petr Skála svou stopu prostřednictvím pouze šesti filmů. Poprvé si zahrál postavu studenta v historickém filmu MIKOLÁŠ ALEŠ (1951), následovaly dvě nevelké role příslušníků bezpečnosti v politicky podbarvených dramatech EXPRES Z NORIMBERKA (1953) a PŘICHÁZEJÍ ZE TMY (1953). Větší roli mladého Jakuba pak dostal ve filmu BOTOSTROJ (1954), jehož ideologické tendence opět vytěsňují umělecké kvality. K filmování se pak vrátil až po osmi letech v hlavní roli záletného řidiče Gabriela v psychologickém titulu Karla Kachyni ZÁVRAŤ (1962). Jeho posledním vystoupením ve filmu byla významově zanedbatelná postava skláře ve filmu STŘEPY PRO EVU (1978). Ze sedmdesátých let pochází také jediná Skálova televizní role – jako hrobník se objevil v legendárním dílu Studna v seriálu TŘICET PŘÍPADŮ MAJORA ZEMANA (1979).

Petr Skála až do konce života aktivně hrál na jevišti Východočeského divadla, poslední roli ve hře Člověk pro každé počasí však již musel ze zdravotních důvodů odmítnout. Své dlouhé nemoci podlehl Petr Skála 2. dubna 2004 ve věku 78 let.


17.8.1925
Čáslav, Československo
2.4.2004
Pardubice, Pardubice, Pardubický kraj, Česko
Petr Skála csfd

Střepy pro EvuZávraťBotostrojExpres z NorimberkaPřicházejí z tmyMikoláš AlešTřicet případů majora ZemanaTáto, přečti to!


Aktualizace osobnostního profilu Petr Skála: 10.11. 2023 04:32