Jim Abrahams 79 let


Spolu s Davidem a Jerrym Zuckerovými je nejvýznamějším tvůrcem americké filmové parodie. Se svými dvěma častými spolupracovníky se zná už od střední školy. První snímek na němž se trojice známá pod zkratkou ZAZ podílela byla komedie KENTUCKY FRIED MOVIE z roku 1977. Posléze přichází jejich společný režijní debut – PŘIPOUTEJTE SE, PROSÍM!, jenž se dočkal skvělého diváckého ohlasu a odstartoval sérii výtečných bláznivých parodií na úspěšné hollywoodské filmy, na nichž ZAZ často spolupracují rovněž se scénáristou Patem Proftem. Zajímavostí je, že do svých ztřeštěných komedií s oblibou obsazují jinak charakterní herce, například Leslie Nielsena, Lloyda Bridgese či Charlie Sheena.

V letech 1991-1993 natáčí svůj patrně nejlepší samostatný projekt ŽHAVÉ VÝSTŘELY,další výtečnou parodii tentokrát na kasovně úspěšné akčňáky z 80. let Top Gun nebo Rambo. V roce 1998 Jim Abrahams podle vlastního scénáře režíruje komedii MAFFIOSSÓ parodující Coppolova Kmotra. Ta se však příliš nevyvedla a americký filmař už od té doby na režijní stoličku neusedl. Teprve po delší pauze se vrátil ke psaní scénářů. Z jeho pera vzešla parodie SCARY MOVIE 4 režírovaná Davidem Zuckerem.

Stejně jako jeho kolegové si Jim Abrahams sem tam zahraje nějakou tu cameo roli. Mihnul se třeba ve snímcích PŘÍSNĚ TAJNÉ! nebo OSCAR.


10.5.1944
Shorewood, Wisconsin, USA
Jim Abrahams csfd

Scary Movie 4MaffióssoBláznivá střela 33 a 1/3: Poslední trapasBláznivá střela 2 a 1/2: Vůně strachuBláznivá střelaThe Kentucky Fried MoviePolicejní jednotka v barváchCesta do AmerikyFatCharlie Sheen - hollywoodský divochBiographyThe Midnight Special


Aktualizace osobnostního profilu Jim Abrahams: 7.3. 2024 18:01