Mitch Mitchell (1947 - 2008)   † 61 let


Anglický bubeník a dětský herec John Graham Mitchell byl v hudebním průmyslu známý pod jménem Mitch Mitchell. Ve třinácti letech si zahrál ve školní komedii Bottoms Up (1960) a poté jako patnáctiletý teenager, kdy o víkendech pracoval v obchodě bubeníka Jima Marschalla, společně s jeho synem saxofonistou Terrym zakládá svou první bluesovou kapelu. Mezitím si stihl zahrát v zábavném muzikálu Sing and Swing (1963), kde se seznámil s kamarádem Stevem Marriottem, pozdějším členem slavné kapely Small Faces. Díky svému hejskovskému výrazu býval poměrně často obsazován i do anglických televizních seriálů. Jeho vize do budoucna však nebyla stát se hercem.

V roce 1966 se Mitchell zúčastnil konkurzu do kapely Jimi Hendrix Experience. Byl nakonec vybrán, ale musel si hodit mincí proti Aynsley Dunbarovi, který je dnes rovněž považován za jednoho z nejlepších bubeníků. Mitchellův rychlé, jazzem ovlivněné bubnování dobře zapadalo do revolučního přístupu Hendrixovy kytary. Nahrál s Hendrixem jeho tři nejslavnější alba. Po Hendrixově smrti během následujících 70. let nahrával a koncertoval s Emerson, Lake & Palmer, Terry Reidem, Jackem Brucem, Jeffem Beckem jako náhrada za bubeníka Cozy Powella, bubnoval po boku Johna Halseyho a také se zúčastnil konkurzu pro kapelu Wings Paula McCartneyho, ale v dalším hodu mincí prohrál s bubeníkem Geoffem Brittonem.

Během 80. let a 90. let nadále nahrával a spolupracoval se slavnými muzikanty a v jednu dobu se spojil i s jazzovým muzikantem Gregem Parkerem. V roce 1999 se připojil k tělesu Hendrix experience, se kterými jezdil po světě skoro dalších deset let. V posledním měsíci života stihl zahrát v 18 městech během turné po USA, které skončilo v Portlandu v Oregonu. Pět dní po skončení turné Mitchell zemřel ve spánku ve svém hotelovém pokoji v Portlandu na přirozené příčiny. Mitchell byl však po mnoho let nemocen kvůli problémům s alkoholem. Byl posledním přežívajícím členem původních Experience. Mitchell toho dne plánoval opustit Portland a vrátit se do svého domova v Anglii. Byl pohřben v Seattlu. Přežila ho jeho žena Dee, dcera a dvě vnoučata. Mitchell se rovněž účastnil mnoha rozhovorů a dokumentů o kapele Jimiho Hendrixe a v roce 2009 byl uveden do Síně slávy moderního bubeníka. V roce 2016 byl časopisem Rolling Stone jmenován osmým největším bubeníkem všech dob.


9.7.1947
Ealing, Middlesex, Londýn, England, Velká Británie
12.11.2008
Portland, Oregon, USA
Mitch Mitchell csfd

TapeheadsPostrach na kolečkových bruslíchThe Groundstar ConspiracyLive It Up!Bottoms UpInspektor TaggartRedcapLooking AboutEmergency-Ward 10Dixon of Dock GreenJimi Hendrix Experience: Electric ChurchJimi Hendrix: The Dick Cavett ShowExperience Jimi HendrixHendrix: Band of GypsysMessage to Love: The Isle of Wight FestivalThe Rolling Stones - Rock And Roll CircusJimi Hendrix at WoodstockJimi Hendrix at the Isle of WightJimi Plays MontereyAmerican MastersChuck Berry & Bo Diddley's Rock 'n' Roll All Star JamJimi HendrixJimi Hendrix - Rainbow BridgeHendrix at BerkeleyRegisseure von morgenMonterey PopThe Dirty Mac: Yer BluesJimi Hendrix na festivalu WoodstockThe South Bank ShowBeat-Club


Aktualizace osobnostního profilu Mitch Mitchell: 26.4. 2024 11:24