Clive Barker 71 let


Clive Barker patří mezi nejoriginálnější a nejplodnější současné tvůrce hrůzné a fantasy literatury. Svoji neotřesitelnou pozici ve světě horrorů si vydobyl především díky svému vynikajícímu vypravěčskému stylu a úžasné představivosti. Jeho příběhy jsou plné mrazivé hrůzy a bezbřehé fantazie...

Po tomto prvním úspěchu u něho naplno propukla vášeň pro temné stránky lidského bytí a tak zkouší zhmotňovat své vize v krátkých horrorových povídkách. Hned první nakladatel, kterému je dal přečíst byl nadšen jeho neobyčejným vypravěčským talentem a tak v roce 1984 vychází první souborhrůzných povídek z pera Clivea Barkera pod názvem BOOKS OF BLOOD 1-3 a Barker tak zaznamenává první velký ohlas u horrorových fanoušků.Jeho prvotina byla slušně přijata i literárními kritiky a proto rok poté vydává ještě druhý soubor těchto povídek pod názvem BOOKS OF BLOOD 4-6.Koncem roku 1985 pak napíše povídku HELLBOUND HEART, která svým námětem poslouží k natočení kultovního horroru HELLRAISER.

Snímek HELLRAISER vyprodukoval a režíroval pro společnost New World Pictures samotný Clive Barker, který je i autorem scénáře. Zdařilý horror se vyznačuje do té doby nevídaným využitím ponuré scenérie, hrůzně krvavých gore efektů a také působivě navozenou atmosférou strachu. S tímto snímkem zaznamenal Barker obrovský úspěch a na filmovém festivalu ve Španělském Avoriazu za něj dokonce získal hlavní cenu za nejlepší horror roku.

Hellraiser udělal z Clivea Barkera krále moderního horroru a v dalších letech pokračuje v nastoupené cestě a střídavě píše knihy, natáčí filmy nebo se nejrůznějšími způsoby podílí na jejich natáčení. Za všechny se sluší uvést další jeho ryze autorský snímek z roku 1990 NOČNÍ RASA, který je přepisem jeho vynikající knihy CABAL. Tento film se vyznačuje neopakovatelnou atmosférou, expresívní kamerou a především výbornými maskami, avšak přesto všechno snímek inkasoval velice rozporuplné kritiky a dnes je spíše nedoceněným dílkem.


5.10.1952
Liverpool, England, Velká Británie
Clive Barker csfd

HellraiserKnihy smrtiDreadKniha krvePůlnoční vlakQuicksilverova dálnicePán kouzelCandymanPlod nociHellraiserMistři hrůzyKrál SyrohlavUnderworldThe ForbiddenSalomeZamořeníFangoria: Blood DriveBarn of the Blood LlamaSleepwalkersThe Vault of HorrorTi druzíCult of TerrorHalloween: 25 Years of TerrorPán fanoušků: Společníci PrstenuThe 100 Scariest Movie MomentsCesta k DraculoviJe živá! Jak se dělal film Bride of FrankensteinThe World of Gods and Monsters: A Journey with James WhaleAnatomy of Horror, TheMaking of 'Lord of Illusions', TheClive Barker: The Art of HorrorFear in the DarkBest of Stephen King's World of Horror 2Best of Stephen King's World of HorrorClive Barker's FreakzReal Time with Bill MaherThe Test


Aktualizace osobnostního profilu Clive Barker: 12.3. 2024 12:49