Josef A. Stehlík (1909 - 1995)


Josef A. Stehlík se narodil 22. ledna 1909 (některé prameny uvádějí i rok 1907) v Praze jako Josef Antonín Stehlík. Už jako šestnáctiletý se rozhodl věnovat se k divadlu. Od roku 1925 získával Stehlík jevištní zkušenosti u různých kočovných divadelních společností (např. u ředitelů Adolfa Marka, Karla Želenského a nebo Josefa Burdy), první angažmá v Praze si odbyl ve Varieté Antonína Fencla.

Vystupoval i v kladenském Městském divadle a ve Vesnickém divadle. A aktivní jevištní dráhu zakončil v kolínském Městském divadle (1961 – 1971). Ještě ve vysokém věku hostoval na pražských jevištních Činoherního klubu (70. léta) a Národního divadla (1974 – 1976 a 1980 – 1983).

Z jeho různorodých rolí na divadle si uveďme inscenace „Strakonický dudák“ (Tomáš), „Lakomec“ (Harpagon), „Otec“ (Divíšek), „Jan Hus“ (Blažej), „Večer tříkrálový“ (Šašek), „Revizor“ (Špekin), „Měsíc nad řekou“ (Roškot), „Noc na Karlštejně“ (Arnošt), „Naši furianti“ (Dubský), „Radúz a Mahulena“ (Vratko), „Zdravý nemocný“ (Argan), „Poprask na laguně“ (Patron Toni), „C. k. polní maršálek“ (Przechtiel), „Fyzikové“ (Misionář), „Morálka paní Dulské“ (Dulský), „Lesní duch“ (Semjon), „Maryša“ (Soused), „Letní hosté“ (Pustobajka) apod.

Josef A. Stehlík vstoupil do české kinematografie už ve 20. letech v dobách němého období našeho filmu. V dramatu Rudolfa Měšťáka PRAŽSKÝ KAT (1927) s Gustavem Frištenským (jako pražský kat Mydlář) sehrál postavu lupiče (s Jindřichem Plachtou, F. X. Mlejnkem, Františkem Jerhotem a Josefem Volmanem).


22.1.1909
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko
8.11.1995
Josef A. Stehlík csfd

Záhada hlavolamuSkús ma objaťVrať se do hrobu!Krajina s nábytkemAtomová katedrálaVrbaJára Cimrman ležící, spícíJehlaKonečná staniceZralé vínoSvítalo celou nocCausa KrálíkKoncert na konci létaMěsto mé nadějeSólo pro starou dámuProč nevěřit na zázrakyVítězný lidNáš dědek JosefSkleníkOsvobození PrahyBertillón 166Dvacátý devátýJáchyme, hoď ho do stroje!PůlpennyJezdec formule riskLoňský sníhCesty mužůMuž a ženaMy, ztracený holkyPohádka o drakoviPrinc BajajaJsem nebeDen sedmý, osmá nocNávrat ztraceného synaPartyzánská stezkaNikdo nic nevíPražský katTřetí patroSanitkaOkres na severuNejmladší z rodu HamrůByli jednou dva písaři


Aktualizace osobnostního profilu Josef A. Stehlík: 8.11. 2023 01:13