Bruce Beresford 83 let


Beresford začal natáčet krátké filmy již jako student na univerzitě v Sydney, kde v roce 1964 získal bakalářský titul. Poté odešel do Londýna, kde se podílel na produkci dokumentárních filmů pro Britský filmový institut (1966–1971). Po návratu do Austrálie režíroval svůj první celovečerní film, komedii The Adventures of Barry McKenzie. Film, k němuž napsal scénář společně s Barrym Humphriesem, byl natolik populární, že natočil jeho pokračování Barry McKenzie Holds His Own.

Jeho další dva filmy, Král David a The Fringe Dwellers, byly neúspěšné, ale byl oceněn za režii Zločiny srdce, filmové adaptace stejnojmenné hry Beth Henley. Asi největším úspěchem byl film Řidič slečny Daisy, který získal Oscara za nejlepší film. Ve filmu si Morgan Freeman zahrál afroamerického řidiče starší židovské ženy, kterou ztvárnila Jessica Tandy, a sleduje jejich vzájemné rostoucí uznání. Pan Johnson, drama o Nigerijci, který se snaží být rovnocenným partnerem britské koloniální správy, si vysloužilo pochvalné kritiky, ale jen malou pozornost. K dalším významným filmům patří Černé roucho, Bohatí láskou, Cesta do ráje, Dvojí obvinění a Kontrakt.

Beresford později natočil filmy Mao's Last Dancer, který byl natočen podle skutečného příběhu čínského baletního tanečníka, jenž zběhl do Ameriky, a Komuna mé matky. Později natočil dramakomedii Pan Church a televizní film Flint o krizi s kontaminovanou vodou ve městě Flint ve státě Michigan. Film Dámy v černém, odehrávající se v Sydney 50. let, byl natočen podle románového bestselleru. Kromě filmové tvorby Beresford režíroval také několik oper.


16.8.1940
Sydney, New South Wales, Austrálie
Bruce Beresford csfd

Dámy v černémFlintPan ChurchKomuna mé matkyMao's Last DancerKontraktOrpheusV hlavní roli Pancho Villa osobněEvelynNevěsta větruDvojí obviněníSydney: A Story of a CityCesta do rájePoslední tanecNěmý svědekSprávný chlap v AfriceBohatí láskouČerné rouchoPan JohnsonJejí alibiŘidič slečny DaisyThe Fringe DwellersZločiny srdceKrál DavidNěžné milostiPuberty BluesClub, TheKrotitel MorantMoney MoversGetting of Wisdom, TheModrá ploutevDon's PartySide by SideBarry McKenzie Holds His OwnPoor Fella MeWreck of the Batavia, TheThe Adventures of Barry McKenzieKořenyBonnie & ClydeMonster or Miracle? Sydney Opera HouseArts of Village IndiaThe Cinema of Raymond FarkBarbara Hepworth at the TateExtravaganzaLichtenstein in LondonFilm for GuitarKing-size WomanClement MeadmoreIt Droppeth as the Gentle RainThe Devil to PayThe Hunter


Aktualizace osobnostního profilu Bruce Beresford: 2.11. 2023 18:44