James L. Brooks 83 let


„Film musíte cítit rok, dva nebo klidně pět a pak ho teprve natočit.“

Jeho prvním filmovým projektem a zároveň debutovým filmem, ke kterému si napsal scénář a sám si ho i produkoval, se stala Cena za něžnost (1983). Tímto filmem nejen vyrazil v tehdejší době všem lidem dech, ale i na předávání Academy Award se po červeném koberci v sále pěkně prošel. Za film obdržel hned tři Oscary. Za nejlepší film, nejlepší adaptovaný scénář a samozřejmě nejlepší režie. Za tento film si odnesl Oscara i Jack Nicholson a Shirley MacLaine za hlavní role. Nominovaný byl ovšem ještě za hudbu, střih, zvuk, výpravu, za hlavní roli herečka Debra Winger a za vedlejší roli John Lithgow. Dostal i Zlatý glóbus za nejlepší scénář.

S nadšením všech lidí očekávajíc nový film Jamese L. Brookse se dočkali roku 1987. Film Vysíláme zprávy neprobudil takovou vlnu emocí jako Cena za něžnost, ale i přesto se stal trhákem. I když byl film nominovaný na 7 Oscarů, neproměnil ani jednoho. Ještě stejný rok začal společně s televizí ABC dělat na novém seriálu The Tracey Ullman Show, za který si roku 1989 a 1990 odnesl cenu Emmy.

V roce 1989 začal produkovat jeden z neúspěšnějších seriálů světa Simpsonovi, který je i na ČSFD nejlépe hodnoceným seriálem a časem začal k seriálu psát i scénář. To ovšem ještě netušil, že v roce 2006 bude díky tomuto seriálu vlastnit o dalších devět cen Emmy navíc a tím pádem pořídit další „skladiště“ na ceny.


9.5.1940
North Bergen, New Jersey, USA
James L. Brooks csfd

Simpsonovi


Aktualizace osobnostního profilu James L. Brooks: 18.11. 2023 12:11