Iža Lechnýřová (1904 - 1944)   † 40 let


Iža Lechnýřová se narodila 6. března 1904 v Písku. O jejím životě a zázemí toho není mnoho známo, snad jen fakt, že už od dětství se chtěla stát tanečnicí. Tanci se školila mj. i u tanečnice, choreografky a majitelky baletní školy Marty Aubrechtové. Od druhé poloviny 20. let vystupovala jako tanečnice, později jako herečka a subreta na různých pražských a oblastních scénách (Městské divadlo Plzeň).

Vystupovala také v zahraničí na různých turné. Objevila se téže i v Berlíně, v Drážďanech, v Hamburku, v Břemeni a v Oslu. Iža Lechnýřová byla tanečníci, která často tančila exotické revuální tance s výbušnou excentrikou a komikou. Díky svému napodobování tanců a fyzickou podobností byla často jmenována „českou Josephinou Bakerovou“.

Není bez zajímavosti, že v českém tisku – v reklamě – byla dokonce přezdívána lepší než Bakerová. Lechnýřová vystupovala např. s operetním pěvcem tenoristou Hugo Krausem, dále s choreografem Joe Jenčíkem, s černošským excentrikem Bengou nebo se španělskými národními tanečníky Los del Turio. Byla označována za umělkyni taneční rutiny, temperamentu a ve své době byla celkem oblíbenou.

Na různých pražských, oblastních a jiných scénách vystupovala Iža střídavě jako tanečnice, herečka a subreta v různých činoherních, komických a hudebních hrách („Přednosta stanice“, „Vlak v 8 hod. 47 minut“ aj.), hudebních a tanečních revuí („Však my se dočkáme!“, „Všude dobře, v Plzni nejlíp“, „Paráda hlasů, zpěvů, zvuků a her“ atd.), operetách („Podzimní manévry“, „Štěstí v lásce“, „Pět neděl v talonu“, „Kouzlo valčíku“, „Mám tě rád“ apod.) a v dalších.


6.3.1904
Písek, Čechy, Rakousko-Uhersko
12.5.1944
Iža Lechnýřová csfd

Falešná kočičkaAť žije nebožtíkKrál uliceU nás v Kocourkově


Aktualizace osobnostního profilu Iža Lechnýřová: 26.4. 2024 06:34