Andrew Davis 77 let


Tento režisér převážně akčních filmů se narodil roku 1947 v Chicagu v USA. Ze začátku se živil jako kameraman a k režii se dostal koncem 70. let, jeho tehdejší filmy však žádnou díru do světa neudělaly. Více na sebe jako režisér upozornil akčním béčkem Zákon mlčení a o tři roky později relativně dobře zabodoval dalším lehkomyslným akčňákem Nico – víc než zákon. 80. léta zakončil nepříliš úspěšným thrillerem Vězeň.

Toto období odstartoval očekávaným akčním filmem Řetězová reakce s Keanu Reevesem, ze kterého se vyklubalo ohromné fiasko na všech frontách (film vydělal pouhých 20 milionů, tedy pouhou třetinu svých nákladů). Následně natočil docela kvalitní thriller Dokonalá vražda s Michaelem Douglasem, který si slušně vedl u kritiků i v kinech a díky jemuž si Andrew opět získal kritiky i diváky, kteří pak s radostí očekávali jeho další film. Za svůj další projekt režisér zvolil akční Protiúder s Arnoldem Schwarzeneggerem. Snímek měl nakonec premiéru s téměř ročním zpožděním a v kinech kasovně propadl stejně jako Řetězová reakce (sice vydělal dvojnásobek, ale také dvojnásobek stál). Pak už natočil pouze nepříliš známý film Díry s Jonem Voightem a Sigourney Weawer.

V současnosti, kdy už se do Davisových filmů nevkládají takové naděje, má ale režisér šanci se slušně blýsknout, neboť zrovna dokončuje dobrodružné akční drama s Kevinem Costnerem a Ashtonem Kutcherem The Guardian.


21.11.1946
Chicago, Illinois, USA
Andrew Davis csfd

ZáchranářiDíryProtiúderDokonalá vraždaŘetězová reakceSteal Big, Steal LittleUprchlíkPřepadení v PacifikuEskortaNico - víc než zákonZákon mlčeníThe Final TerrorStony IslandJust LegalMentors - Tony & SantiBeat StreetPacoAndílekHot RodOver the EdgeCrash!Dům hrůzyLepkeThe SlamsCool BreezeHit ManPrivate PartsAlgrenFour Days in ChicagoMade in HollywoodNejlepší hollywoodští režiséřiWho Needs Sleep?Derailed: Anatomy of a Train WreckChicago Filmmakers on the Chicago River


Aktualizace osobnostního profilu Andrew Davis: 13.4. 2024 00:49