Karel Hradilák (1909 - 1972)


Karel Hradilák se narodil 26. ledna 1909 v Dolním Žukově u Českého Těšína. Vystudoval Státní konzervatoř v Brně. Během třicátých let účinkoval ve Slovenském národním divadle a později v pražských scénách (Nové divadlo a Lidová scéna). Ve čtyřicátých letech bylo jeho zaměstnavatelem Divadlo na Vinohradech.

Ve filmu debutoval v roce 1934 malými rolemi mladých mužů ve snímcích POKUŠENÍ PANÍ ANTONIE (host na recepci) a Z BLÁTA DO LOUŽE (Harry). Jeho filmový projev byl zpočátku zatížen divadelním a vyumělkovaným patosem a sytě zabarveným hlasem. S přibývajícími hereckými zkušenostmi jeho herectví zcivilnělo.

V jeho nevelké filmografii dominovali záporní hrdinové: slizký podvodník Pavel Gabriel v melodramatu PRVNÍ POLÍBENÍ (1935), gigolo v kavárně v komedii BARBORA ŘÁDÍ (1935), vykutálený Filip v komedii KARIÉRA MATKY LÍZALKY (1937), hochštapler Golomek v MINULOSTI JANY KOSINOVÉ (1940), sňatkový podvodník v komedii TĚŽKÝ ŽIVOT DOBRODRUHA (1941) a také černokněžník v nedokončené pohádce DLOUHÝ, ŠIROKÝ A BYSTROZRAKÝ (1942).

Jen výjimečně získal kladnou roli soudce Františka ve Slavínského melodramatu STUDENTSKÁ MÁMA (1935) a pomocného režiséra v komedii s Vlastou Burianem HRDINA JEDNÉ NOCI (1935) Martina Friče. Několikrát ztělesnil profesi kantora: profesor chemie v Kubáskově komedii IDEÁL SEPTIMY (1938), profesor Benák v životopisném snímku TO BYL ČESKÝ MUZIKANT (1940) Vladimíra Slavínského a třídní učitel Mařík v komedii PROSÍM, PANE PROFESORE! (1940) Zdeňka Giny Hašlera.


26.1.1909
Dolní Žukov u Českého Těšína, Rakousko-Uhersko
17.7.1972
Inglewood, California, USA
Karel Hradilák csfd

Young Lawyers, TheSunshine Patriot, The36 HoursLoď bláznůČingischánDlouhé lodi VikingůMr. SardonicusAssignment - ParisHraniční uličkaŠťastnou cestuDlouhý, Široký a BystrozrakýVelká přehradaPražský flamendrTěžký život dobrodruhaMaskovaná milenkaMinulost Jany KosinovéPoslední PodskalákProsím, pane profesore!To byl český muzikantHvězda z poslední štaceOsmnáctiletáIdeál septimyZborovKariéra matky LízalkyBarbora řádíHrdina jedné nociKlub tříKrál ulicePrvní políbeníStudentská mámaPokušení paní AntonieZ bláta do loužeIt Takes a ThiefIronsideBlue LightMission: ImpossibleT.H.E. CatThe Girl from U.N.C.L.E.Hogan's HeroesThe Wild Wild WestGomer Pyle, U.S.M.C.The Man from U.N.C.L.E.Temple HoustonThe Great AdventureThe Greatest Show on EarthThe Outer LimitsThe Gallant MenThe VirginianDr. KildareThe Dick Powell ShowOutlawsRoute 6677 Sunset StripPerry MasonHallmark Hall of Fame


Aktualizace osobnostního profilu Karel Hradilák: 19.11. 2023 18:08